Evenimentul Zilei > International > Este al Rusiei? Un submarin ASCUNS în ADÂNCUL apelor teritoriale ale Finlandei. Marina a deschis FOCUL
Este al Rusiei? Un submarin ASCUNS în ADÂNCUL apelor teritoriale ale Finlandei. Marina a deschis FOCUL

Este al Rusiei? Un submarin ASCUNS în ADÂNCUL apelor teritoriale ale Finlandei. Marina a deschis FOCUL

Oficiali ai armatei finlandeze au anunțat marți că au depistat sub apă un obiect neidentificat, despre care se crede că este un submarin, pe fondul intensificării activității submarinelor rusești în apele Nordului și Balticii.

Marina finlandeză a declarat că a descopeerit luni și marți dimineață o țintă submarină lângă Helsinki și că au lansat câteva torpile de avertisment, informează Reuters.

Ministrul Apărării finlandez Carl Haglund a declarat că ținta depistată ar putea fi un submarin:

„Suspectăm cu tărie că au avut loc activități submarine ilegale. Evident, violarea apelor teritoriale este întotdeauna un lucru serios.”

În octombrie trecut, Suedia a anunțat că a depistat nave submarine necunoscute în preajma apelor sale teritoriale, fapt care a determinat cea mai mare mobilizare militară de la sfârșitul Războiului Rece.

Stockholmul a declarat că a interceptat un semnal de alarmă rusesc, însă Moscova a respins afirmațiile că s-ar fi aflat în spatele acelei incursiuni submarine.

Drept răspuns, armata suedeză a cerut o suplomentare a bugetului cu 700 de milioane de dolari pentru modernizarea capabilităților sale de a vâna submarine.

Letonia a anunțat și ea în trei rânduri că a depistat vase militare rusești în largul coastelor sale, din luna noiembrie până azi. Iar, mai devreme, anul acesta, forțele aeriene britanice au ridicat două avioane de vânătoare pentru a intercepta două bombardiere rusești.

Într-un alt incident, un avion comercial de linie irlandez a fost nevoit să devieze de la ruta oficială pentru a evita coliziunea cu bombardiere rusști care zburau cu transponderele de comunicare închise.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării din Finlanda a dat publicității un comunicat în care anunța cooperarea cu statele baltice pentru a face față unei eventuale agresiuni a Rusiei.