Evenimentul Zilei > EVZ Special > Escroci printre pelerinii de la Moaștele Cuvioasei Parascheva
Escroci printre pelerinii de la Moaștele Cuvioasei Parascheva

Escroci printre pelerinii de la Moaștele Cuvioasei Parascheva

Tâăara Daniela jură ca face voluntariat și că a venit de la Galați pentru a strânge 30.000 euro pentru ca băiețelul ăa se poata recupera

I se citeste suferinta pe fata. Nu s-a inselat cand a ales perioada in care mii de pelerini vin sa se inchine la Moastele Cuvioasei Parascheva. Daniela are un scenariu bine invatat si se foloseste de o poveste induiosatoare pentru a atinge latura emotionala a celor pe care ii abordeaza intr-un stil agresiv. Solicita donatii in bani pentru o interventie chirurgicala in numele unei organizatii nonguvernamentale (ONG). Suma de bani este stransa pentru un copil de cinci ani, diagnosticat cu tetrapareza spastica. O afectiune cumplita care l-a transformat pe Andrei intr-o leguma. Tanara Daniela jura ca face voluntariat si ca a venit de la Galati pentru a strange 30.000 euro pentru ca baietelul sa se poata recupera.

Fara frica de Dumnezeu, se foloseste de poza unui copil

"Este vorba despre un baietel de cinci ani cu tetrapareza spatica. Sunt de la o fundatie din Galati si fac voluntariat pentru a strange bani sa ajutam familia sa-si faca fiul sanatos. Fundatia se numeste SOS Copiii nostri, speranta de mai bine Galati. Familia este din Galati, iar cazul a aparut si la «Povestiri adevarate». Nu avem din pacate un numar de cont deschis. Donatiile se fac doar in bani si pe loc primiti si chitanta. Are nevoie de 30.000 de euro. Mai multe date medicale nu cunosc ca nu sunt in domeniu, dar am venit la Iasi ca voluntari si sunt sigura ca oamenii cu sufletul mare vor putea sa contribuie cu cate putin. Nu am la mine legitimatia, dar va pot arata cartea de identitate. Doar nu ne ascundem de nimic", a spus cat a putut de convingator tanara, pretinsa voluntara amestecata printre primii pelerini veniti din toate colturile tarii.

Un ONG fantoma si-a trimis oamenii la Iasi

Reporterii de la BZI au investigat acest caz “Intr-o mapa tine doua imagini scoase la xerox, putin neclare, cu un copil aflat in suferinta. Faptul ca insista cu aparitia in mass-media la emisiunea «Povestiri adevarate» nu este un argument prea solid deoarece acest format a disparut din grila de programe de ani buni. Un alt fapt care ridica un semn de intrebare este faptul ca fundatia in numele careia strange bani cu un tupeu incredibil este o organizatie fantoma despre care nu se stiu multe lucruri. Singurele informatii care pot fi gasite sunt legate de sediu, care figureaza pe strada Barbosi nr. 63, bl. A.1, ap. 34 din Galati, de persoana de contact care este in persoana Valericai Tatarus si despre data infiintarii care figureaza ca fiind 10 octombrie 2002. Nu exista o descriere a ONG-ului din Galati, a domeniului de activitate, a cazurilor caritabile sau un istoric al programelor implementate. Chiar daca ofera informatii sumare, pelerinii cad in aceasta capcana si scot bani din buzunare sub masca milosteniei.

"Nu am dat mult. Aveam in portofel 20 de lei si pentru copii se merita acest efort. Nici nu mai stiu de la ce fundatie a zis ca este, dar sper sa ajunga banii la copil. Daca nu ajung pacatul este al fetei ca minte si insala oamenii", a spus Dumitru, un pelerin venit din judetul Braila impreuna cu sotia si doua nepoate. Pentru a-si spori credibilitatea, voluntara ofera si un numar de telefon al familiei Mihalache, parintii copilului cu tetrapareza spatica, imediat dupa donatia in bani. Cum era de asteptat dupa ce ai dat banii nimeni nu raspunde la telefon. Perioada in care pelerinii stau zile si nopti pentru a ajunge la Moastele Cuvioasei Parascheva nu trebuie confundata cu milostenia prin donatii la voia intamplarii”. Si vigilenta celor de la Politia Locala ar putea elimina astfel de impostori care intr-un mod agresiv solicita sume de bani in numele fundatiilor sau parintilor unor copii grav bolnavi.