Evenimentul Zilei > Actualitate > Mare atenție! Escrocheria care ne păcălește pe toți. Ce au inventat infractorii români
Mare atenție! Escrocheria care ne păcălește pe toți. Ce au inventat infractorii români

Mare atenție! Escrocheria care ne păcălește pe toți. Ce au inventat infractorii români

O nouă schema de escrocherii cu carduri bancare face ravagii pe internet. În acest caz, escrocii pretind că vând vaccinuri anti-COVID.

Pe rețelele sociale, escrocii au pus la cale o nouă schemă de escrocherii cu carduri bancare, aceștia pretinzând că sunt vânzători de vaccinuri anti-COVID.

Modul în care aceștia acționează este destul de simplu. Ei se înscriu pe diferite grupuri de Facebook unde își găsesc victimele. Escrocii promit că, în schimbul a 80 de euro, vaccinurile vor fi livrate prin intermediul unui taxi.

Potrivit jurnaliștilor de la Chișinău, un astfel de anunț a fost postat pe un grup de Facebook. O femeie susținea că vinde doze de Sputnik V. În anunț se precizează că serul a fost transportat și stocat în siguranță, în conformitate cu normele sanitare.

Jurnaliștii de la Publika.md au încercat să contacteze vânzătorul, dar acesta a spus că nu poate discuta telefonic și i-a rugat să ia legătura cu el pe rețelele sociale. Acolo, o persoană înregistrată pe un alt cont i-a întrebat dacă se află la Chișinău și le-a garantat că le poate transmite vaccinul prin intermediul unui taxi.

„Prețul celor două doze pentru o persoană este de 80 de euro, iar livrarea este inclusă în preț. Achitați pe conturile care o să le trimit și în decurs de o oră primiți vaccinul. Puteți să le administrați la orice clinică private”, a scris vânzătorul.

o nouă schemă de escrocherii cu carduri bancare, aceștia pretinzând că sunt vânzători de vaccinuri anti-COVID.

O nouă schemă de escrocherii cu carduri bancare implică vânzarea de vaccinuri anti-COVID

„Fiecare cutie are documente, clinicile din Moldova îl acceptă. Spuneți doar că l-au adus rudele de peste hotare”, se mai preciza în mesaj.

Ministerul Sănătății s-a autosesizat în acest caz și a lansat un avertisment către populație, îndemnându-I pe oameni să fie atenți la aceste înșelăciuni. Până în acest moment, serurile pot fi administrate doar la spitalele de stat. Republica Moldova este la prima etapă a campaniei de vaccinare.

„Vaccinările împotriva Covid 19 în toate instituțiile medico-sanitare sunt gratuite, în niciun caz persoanele să nu apeleze la platforme sociale. La moment clinicile private nu au vaccin anti-COVID, doar cele din cadrul instituțiilor medico-sanitare a programului național de imunizare. Vor fi examinate toate legăturile și se va examina minuțios cazul”, a declarat Alexei Ceban, epidemiolog-şef al Campaniei Naționale de vaccinare.