Românii, pândiți la tot pasul de escrocheriile on-line. Greșeli fundamentale pe care trebuie să le evitați

Românii, pândiți la tot pasul de escrocheriile on-line. Greșeli fundamentale pe care trebuie să le evitați

Escrocheriile on-line s-au înmulțit, iar românii le pot cădea victime dacă fac câteva greșeli care deschid porțile către conturile bancare.

S-au înmulțit în ultima vreme escrocheriile on-line cărora le cad victime românii. Hoții cibernetici găsesc tot felul de metode pentru a goli conturile „internauților”. Marea greșeală pe care o fac cei păgubiți este să-și introducă datele personale atunci când escrocii aruncă „năvodul”. Au existat în ultimele luni mai multe tentative de furt al conturilor de pe rețelele de socializare. Totul culminând cu accesarea conturilor bancare.

Centrului Național de Răspuns la incidente cibernetice îi avertizează pe români să nu introducă datele personale. În cazul în care primesc un e-mail prin care sunt anunțați că li se va închide contul de Facebook.

Românii, asaltați de escrocheriile on-line

Alexandra Nicula Radu, blogger culinar, a devenit o victimă a escrocilor cibernetici. Ea a fost anunțată că i se va închide contul de pe Facebook. „Nu am fost atentă cine a trimis acel link, dacă avea treabă cu FB, și am introdus din prima credențialele, de panică, că aș fi pierdut pagina respectivă. În 30 de minute nu mai aveam niciun drept de admin asupra paginii.” A povestit Alexandra, pentru stirileprotv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Norocul a fost că și-a șters cu câteva ore înaintea acestui incident datele de pe cardul bancar. În acest moment, escrocii au acces la pagina ei. Deși administratorii rețelei de socializare au fost anunțați despre furt.

Atac la datele personale

Metodele de escrocherie sunt diferite. Se folosesc site-uri false, unele de promoții fictive, de mailuri extrem de bine făcute și personalizate. Care îi păcălesc pe oameni că mesajele le vin de la site-uri de încredere.

„Se poate ca atacatorii să ne vizeze datele personale, datele financiare, să ne ducă către alt site, cu servicii cu plata recurentă. Să nu uităm că există și darknet, un card din UE este undeva la 50 de euro ca preț de vânzare.” A declarat Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt CERT.RO.