Evenimentul Zilei > International > Erdogan vrea ca teoria sa ce susţine că nu Columb a descoperit America, ci marinari musulmani, să fie PREDATĂ în şcoli
Erdogan vrea ca teoria sa ce susţine că nu Columb a descoperit America, ci marinari musulmani, să fie PREDATĂ în şcoli

Erdogan vrea ca teoria sa ce susţine că nu Columb a descoperit America, ci marinari musulmani, să fie PREDATĂ în şcoli

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan insistă cu teoria sa potrivit căreia nu Cristofor Columb a descoperit continentul american, ci unii marinari musulmani, şi cere ca această teorie să fie predată elevilor în şcoli, relatează AFP.

”Dacă istoria ştiinţei ar fi fost scrisă cu obiectivitate, ea ar fi arătat că musulmanii au avut o contribuţie ştiinţifică mai importantă decât ştim în prezent”, a susţinut marţi liderul turc în timpul unei ceremonii desfăşurate la Ankara.

El a vorbit de asemenea despre ”marea responsabilitate ce stă pe umerii Ministerului Educaţiei în această chestiune” prin care a stârnit sâmbătă o mare controversă afirmând în timpul unui discurs televizat, foarte sigur pe el, că navigatorii ”musulmani au descoperit America în anul 1178, nu Cristofor Columb” în anul 1492.

Erdogan a răspuns marţi şi criticilor stârnite de afirmaţia sa, el susţinând că există ”oameni de ştiinţă foarte respectaţi în Turcia şi în lume” care-i sprijină teoria.

În plus, preşedintele turc le-a reproşat musulmanilor care s-au alăturat acestor critici că nu au încredere în ei şi îi contestă teoria fără să se documenteze sau să fie atenţi la discuţiile pe acest subiect. ”Ei nu cred că un musulman poate realiza aşa ceva … Ei nu cred că strămoşii lor au reuşit să-şi transporte navele pe cale terestră către Cornul de Aur”, a argumentat Erdogan făcând aluzie la cucerirea Constantinopolului de către sultanul Mehmet al II-lea în anul 1453.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.