Reprezentanții marilor puteri europene se vor reunii la invitația lui Erdogan, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia  vinerea trecută. Aceasta va fi prima întâlnire pe această temă care ava avea loc în această componență. Până acum, Turcia a  discutat despre  Siria doar cu Rusia și Iranul.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, Martina Fitz, a declarat că scopul guvernului german este "să promoveze cât mai mult posibil stabilizarea Siriei", chiar dacă ei sunt conștienți că acest proces va fi "lung și dificil". Rusia, care este cel mai puternic aliat al lui Assad , este considerată de către Berlin ca "un partener care poartă o responsabilitate specială", a declarat de asemenea Martina Fitz.

În luna septembrie, Erdogan și Putin au convenit să creeze o zonă demilitarizată în provincia Idlib din nordul Siriei. Aceasta este ultima regiune din Siria aflată parțial sub controlul rebelilor. La mijlocul lunii octombrie, adversarii liderului sirian Bashar Assad urmau să părăsească zona. Cu toate acestea, planul nu este pe deplin realizat, deoarece cei mai radicali dintre rebeli refuza să părăsească zona.