Evenimentul Zilei > International > Erdogan se revoltă: „Frontiera Greciei a arătat adevărata faţă a Occidentului”
Erdogan se revoltă: „Frontiera Greciei a arătat adevărata faţă a Occidentului”

Erdogan se revoltă: „Frontiera Greciei a arătat adevărata faţă a Occidentului”

AKŞAM (Turcia). Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a transmis un mesaj video Festivalului Global al Filmului despre Migraţie.

Sublinind că Turcia a fost nevoită să-şi asume de una singură povara migraţiei în regiune, Erdoğan a menţionat că promisiunile nu au fost onorate. Amintind tratamentul pe care migranţii care au vrut să treacă din Turcia în Grecia l-au primit la graniţă, Erdoğan a criticat ţările occidentale. Preşedintele Erdoğan a spus:

Nu şi-au respectat promisiunile

„Ţări cu posibilităţi mult mai mari ca ale noastre au aplicat cote de zeci de migranţi, iar noi, fără să facem vreo deosebire de rasă, religie, limbă, origine etnică, am deschis braţele tuturor. Ce posibilităţi oferim cetăţenilor noştri, tot aşa ne-am comportat şi faţă de aceşti oprimaţi şi victime care s-au adăpostit în ţara noastră. Promisiunile făcute Turciei nu au fost respectate, ţara noastră a fost lăsată să ducă singură povara migraţiei. Migranţii care au putut ajunge în Europa s-au confruntat cu rasismul, cu politici discriminatorii şi duşmănoase. Imaginile inumane de anul trecut de la fronierea dintre Turcia şi Grecia au arătat modul în care unele ţări occidentale îi privesc pe migranţi.”

25 de milioane de migranţi

Erdoğan îşi continuă discursul astfel: „Problema migraţiei, mai ales în ultima perioadă, se află pe agenda lumii ca un fenomen global. În fiecare an, milioane de persoane sunt obligate să-şi părăsească casele din cauza războaielor, instabilităţii, terorii şi sărăciei. Astăzi, în lume sunt aproximativ 260 de milioane de migranţi, 71 de milioane de persoane care şi-au părăsit locurile natale şi peste 25 de milioane de refugiaţi.”

S-au pierdut 10 mii de copii sirieni

Erdoğan a continuat: „O parte importantă a acestor călătorii la care pornesc oamenii pentru un viitor sigur se încheie, din păcate, cu morţi, cu catastrofe. În cei 8 ani pe care i-am lăsat în urmă, în apele Mării Mediterane şi-au pierdut viaţa 25.000 de persoane, mulţi fiind femei si copii. Nu este cunoscută soarta celor 10.000 de copii sirieni care s-au refugiat în Europa.”

Lăsaţi prejudecăţile

Erdoğan a mai spus: „În acelaşi timp, migraţia este o nouă regăsire, este îmbrăţişarea oamenilor de diferite identităţi etnice, religii, limbi şi culturi. Ceea ce se întâmplă în acest proces ne aduce noi cuvinte în vocabular, noi gusturi în gastronomie, noi asocieri în amintirile noastre. Lăsând la o parte prejudecăţile noastre legate de migraţie, cred că este necesar să vedem contribuţia acestor migranţi în ţările şi comunităţile în care se adăpostesc.”

Cel mai bun film „Pentru Sama”

Premiul pentru cel mai bun film de lung metraj al Festivalului Global al Filmului despre Migraţie a fost câstigat de filmul „Pentru Sama”, în regia lui Waad Al-Kateab şi Edward Watts. În discursul de încheiere, ministrul de interne Süleyman Soylu a spus: „Sper că ceea ce nu am putut relata de când a început migraţia din Siria, din 2011 şi până în prezent, mai corect numeroasele sentimente pe care nu le-am putut exprima pentru a fi şi simţite, au fost acum relatate şi simţite”. (Rador)