Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Erdogan se întoarce la Trump cu fesul în mână! Vrea ajutor împotriva rușilor!
Erdogan se întoarce la Trump cu fesul în mână! Vrea ajutor împotriva rușilor!

Erdogan se întoarce la Trump cu fesul în mână! Vrea ajutor împotriva rușilor!

Președintele turc Recep Erdogan a crezut că poate să manevreze pe toată lumea profitând de ițele din ce în ce mai încurcate ale politicii internaționale. Până acum i-a ieșit. A instaurat în Turcia un sistem autoritar profitând de puciul împotriva sa. A bătut palma cu Putin pentru sistemul de apărare S 400, deși a doborât un avion militar rusesc. Pe Trump l-a convins să limiteze sancțiunile împotriva Turciei pentru achizițiile militare din Rusia. Ba mai mult, și-a trimis trupele în Siria și Libia și vrea să-și ia parte cu forța din rezervele de hidrocarburi aflate în Estul Mediteranei.

Numai că, în ciuda faptului că Turcia are o armată puternică, nu a atins nici pe departe nivelul de super-putere. Ulciorul cu care tot jonglează Erdogan a început să se crape periculos, iar Turcia e mai izolată ca niciodată pe plan internațional. Asta nu înseamnă, desigur, că nu poate trage după ea în prăpastie și Uniunea Europeană.

Marea problemă pentru Erdogan în acest moment este ofensiva sirienilor (ajutați de ruși) în Idlib, care au dus la mari tensiuni cu rușii. Deși se pare că a reușit să lege (cel puțin aparent) o prietenie cu Putin, Erdogan nu a reușit să-l facă pe liderul rus să-și folosească influența pentru a opri ofesiva lui al Assad. Dimpotrivă, aviația rusă intervine decisiv ori de câte ori sirienii sunt în dificultate. În ultimul raid, doi soldați turci (care participau la o contraofensivă a milițiilor islamiste rebele în apropierea localității Nayrab) au fost uciși.

Acest incident pare să-l fi speriat pe Erdogan, care e din nou tentat de o întoarcere ca la Ploiești a politicii sale externe. Astfel, susține Bloomberg citând un oficial de la Ankara, Turcia a cerut Statelor Unite sistemul său de apărare Patriot „pentru a descuraja” ofensiva sirienilor și rușilor din Idlib.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: