Evenimentul Zilei > International > Firida rușinii – Erdogan vrea capul lui Fethullah Gulen. Îl extrădeză SUA?
Firida rușinii – Erdogan vrea capul lui Fethullah Gulen. Îl extrădeză SUA?

Firida rușinii – Erdogan vrea capul lui Fethullah Gulen. Îl extrădeză SUA?

Cazul Khashoggi lovește cu manta în relațiile dintre Ankara și Washington. Potrivit presei de peste Ocean, există șanse mai mari ca Fethullah Gulen să fie expulzat.

Administraţia Trump caută un mijloc de expulzare a opozantului turc Fethullah Gulen (care trăieşte în exil în SUA) pentru a ajuta Arabia Saudită, scie NBC News. Potrivit publicației citate, Departamentul Justiţiei şi FBI au fost invitate să redeschidă dosarul cu privire la cererea de extrădare a lui Gulen.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat miercuri că Turcia a trimis unui număr de 83 de ţări cereri de extrădare a peste 450 de presupuşi membri ai ”Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO)”, despre care Ankara afirmă că s-a aflat în spatele tentativei de puci din 2016, relatează APP. ''Ducem în continuare o luptă fermă împotriva FETO atât acasă, cât şi în străinătate. Îi urmărim pe teroriştii FETO oriunde se află în lume. Îi vom aduce pe membrii FETO în faţa justiţiei în Turcia pentru a-i trage la răspundere'', a declarat Cavusoglu în faţa unei comisii parlamentare, transmite Agerpres.

''Am pregătit cereri în cazul a 452 de persoane, care au legături cu FETO, în cadrul unor investigaţii referitoare la prezenţa în străinătate a unor membri importanţi ai grupării teroriste. Am trimis cereri (de extrădare) către 83 de ţări unde trăiesc persoanele respective", a spus el.

FETO, coșmarul lui Erdogan

Potrivit şefului diplomaţiei turce, 104 membri ai FETO au fost extrădaţi în Turcia până în prezent, în cooperare cu 21 de ţări, unde au fost de asemenea închise şcoli ale ''organizaţiei teroriste''.                

Ankara consideră că FETO şi liderul său, Fetullah Gulen, aflat în SUA, au orchestrat puciul eşuat din 15 iulie 2016, soldat cu 251 de morţi şi aproape 2.200 de răniţi.

Administraţia Trump ar fi cerut, de asemenea, Departamentului Securităţii Interne informaţii despre statutul juridic al predicatorului turc, cu scopul de a justifica o eventuală expulzare, potrivit postului, care afirmă că una dintre opţiunile avute în vedere ar consta în a-l obliga să se instaleze în Africa de Sud.

„Casa Albă nu este implicată în vreo discuţie legată în acelaşi timp de extrădarea lui Fethullah Gülen şi moartea lui Jamal Khashoggi”, a declarat, însă, un membru al echipei prezidenţiale.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: