Evenimentul Zilei > International > Erdogan dă iar cu bățul în Mediterana. Vrea o formulă „win-win”
Erdogan dă iar cu bățul în Mediterana. Vrea o formulă „win-win”

Erdogan dă iar cu bățul în Mediterana. Vrea o formulă „win-win”

Turcia şi Grecia, țări membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat, luni, un apel la o „formulă win-win” (reciproc avantajoasă)  pentru a soluţiona disputa din Mediterana Orientală cu Grecia şi Ciprul.

Aceasta în perspectiva summitului european din 10-11 decembrie, care va avea pe agendă şi problema sancţiunilor contra Ankarei, transmit Reuters şi AFP.

Într-un mesaj video difuzat luni, Erdogan a declarat: „Fac apel la toţi vecinii noştri şi riveranii Mediteranei, în particular Grecia, de a nu considera această chestiune drept un joc cu sumă nulă”.

„Nu vom permite expansionismul imperialist”

„Sunt convins că ar putea fi găsită o formulă win-win care păstrează drepturile fiecărei părţi”, a adăugat liderul de la Ankara, scrie Agerpres. Președintele turc a avertizat însă că țara sa nu se va lăsa şantajată.

„Nu vom ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului. Nu vom permite expansionismul imperialist”, a lansat Erdogan.

Vineri, Uniunea Europeană a condamnat „acţiunile unilaterale şi retorica ostilă” ale Ankarei. Totuși, în acest stadiu blocul comunitar rămâne divizat cu privire la maniera de a sancţiona aceste comportamente.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE