Evenimentul Zilei > International > Erdogan cere înființarea unei zone sigure, sub controlul militar al Turciei în nordul Siriei
Erdogan cere înființarea unei zone sigure, sub controlul militar al Turciei în nordul Siriei

Erdogan cere înființarea unei zone sigure, sub controlul militar al Turciei în nordul Siriei

O zonă sigură, controlată de Turcia, ar trebui înființată în nordul Siriei în câteva luni, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Trebuie să avem un control real pe teren", a declarat Erdogan în cadrul unei reuniuni a partidului de guvernământ, Justiție și Dezvoltare (AKP), din care face parte, în provincia Erzurum din estul țării.
"Ne așteptăm ca promisiunea de a se face o zonă de securitate, o zonă tampon care vizează protejarea țării noastre de teroriști, să fie îndeplinită în câteva luni", a explicat acesta.
Altfel, Turcia va acționa singură în acest sens, a declarat Erdogan, adăugând că țara sa respinge orice propunere alternativă.
Deoarece Statele Unite se pregătesc să-și retragă toate trupele din Siria, Turcia a amenințat că va lansa o operațiune transfrontalieră pentru a elimina Unitățile de Protecție a Poporului conduse de kurzi (YPG) în nordul Siriei.
Statele Unite și Turcia se află în dezacord cu privire la miliția kurdă, aceasta din urmă fiind un aliat de nădejde al SUA în campania desfășurată împotriva așa-numitului Stat Islamic (ISIS), dar considerat a fi un grup terorist de către autoritățile de la Ankara.
Erdogan a declarat recent că Turcia va înființa o zonă de siguranță de 30 de kilometri în nord-estul Siriei, o acțiune sugerată de președintele S. Donald Trump.
Turcia nu are nevoie de o invitație pentru o astfel de acțiune, deoarece protocolul antiterorist permite țării "să ia măsuri fără vreo invitație" a regimului sirian, a declarat acesta, referindu-se la Protocolul de la Adana, semnat în 1998 de cele două țări.
Protocolul cu Siria permite Turciei "să intre în acele teritorii în cazul oricărei evoluții negative", a menționat Erdogan.
Respectivul protocol a fost semnat în 1998, după ce Turcia a amenințat că va interveni militar dacă guvernul sirian nu va opri sprijinul pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și dacă nu va înceta să îl adăpostească pe liderului PKK, Abdullah Ocalan, pe teritoriul său.