Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a anunțat o mare ofensivă contra kurzilor, la est de Eufrat. Amenințarea a fost făcută în cursul unei o întâlniri la nivel înalt Turcia-SUA, pe tema înființării unei zone-tampon în Siria de Nord.

Statele Unite au reacționat imediat, prin vocea secretarului Apărării, Mark Esper, că  „un atac unilateral din partea Turciei împotriva kurzilor în Siria ar fi inacceptabil”.

Turcia a trimis deja de-a lungul frontierei siriene trupe şi blindate, iar acum preşedintele Erdogan anunţă o ofensivă anti-kurdă în Siria, pe la est de Eufrat, zonă controlată de milițiile kurde după căderea ISIS.

Pentru că poziţiile celor două state sunt atât de diferite, Erdogan a luat  de unul singur hotărârea, într-un discurs ţinut la Televiziunea naţională, propunând o soluţie drastică: „Avem dreptul să eliminăm toate ameninţările împoriva securităţii noastre naţionale. Dacă Cel de Sus vrea, o vom face rapid. Rusia şi SUA sunt deja avizate”.
Astfel de operaţiuni au mai existat și în 2016 – Scutul Eufratului, o operaţiune îndreptată împotriva militanţilor din nordul Siriei, şi în 2018 – Ramura de măslin, o ofensivă terestră şi aeriană  împotriva unor miliţii kurde pe care Turcia  le considera organizaţii teroriste,  scrie Il fatto quotidiano.

Te-ar putea interesa și: