”Sper că aeroportul (…) va fi benefic pentru regiunea noastră şi pentru întreaga lume”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, adăugând că noua construcţie se va numi pur şi simplu ”Aeroportul din Istanbul”. Printre invitații momentului istoric s-au aflatlideri din ţări din Balcani şi din Asia Centrală, precum şi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, sau controversatul preşedinte al Sudanului, Omar al-Bashir (n.r. căutat pentru genocid de Curtea Penală Internaţională).

Ceremonia de inaugurare a fost doar simbolică, având loc în ziua în care se împlineau 95 de ani de la crearea republicii. Aeroportul va fi cu adevărat operaţional de la sfârşitul lunii decembrie, când va înlocui Aeroportul Internaţional Ataturk. Până atunci, miercuri, va avea loc un zbor comercial inaugural. În acest interval, doar cinci destinaţii vor fi deservite de pe noul aeroport.

Cu o capacitate iniţială de 90 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport intră direct în primele cinci la nivel mondial. IGA, compania care îl administrează, vrea ca, până în 2028, să atingă o capacitate de 200 de milioane de pasageri pe an, adică dublul aeroportului american Atlanta, care ocupă în prezent primul loc în lume. 

Te-ar putea interesa și: