În timp ce oficialii Statele Unite din domeniul sănătății atrag atenția cu privire la varianta Delta (tulpina B.1.617.2) a noului coronavirus, alte variante câștigă teren în anumite zone din SUA. Varianta Delta a fost descoperită pentru prima dată în India și este considerată printre cele mai periculoase. Pe de altă parte, în afara acesteia a început să circule și varianta Gamma, cunoscută și sub numele de P.1, care se răspândește rapid în Brazilia.

Toate aceste variante de coronavirus îi dau bătăi de cap lui Scott Lindquist, medic epidemiolog pentru statul Washington, după cum relatează pentru CNN.

„Trebuie să fiu sincer – ultimul lucru la care mă gândesc înainte să mă culc, sunt variantele COVID, iar primul lucru la care mă gândesc dimineața sunt tot acestea”, a declarat Lindquist într-un briefing.

Medicul s-a arătat foarte îngrijorat de evoluția tulpinei Gamma care și-a făcut apariția și se răspândește cu repeziciune în statele cu rată scăzută de vaccinare.

„Sunt foarte îngrijorat de P.1. Am văzut-o în toată țara, desigur, dar o vedem în unele focare din estul statului Washingtonului, o vedem în alte state cu rate scăzute de vaccinare și sunt foarte îngrijorat de rolul pe care îl va avea acest P.1. va lua. Procentele au crescut.”, a spus Scott Lindquist.

Gamma se manifestă în mai multe regiuni din SUA

Varianta Gamma a coronavirusului a fost clasificată ca o variantă demnă de atenție de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Noua variantă iese în evidență deoarece are un grad de răspândire crescut, iar simptomele pe care le prezintă sunt mult mai severe. Gamma a fost detectată în mai multe regiuni din vest și nord-vestul Statelor Unite, iar conform celor mai recente informații, prevalența sa este de peste 15%.

Philip Chan, director medical consultant la Departamentul Sănătății din Rhode Island, a declarat că, în timp ce tulpina predominantă în stat este încă varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Regatul Unit, varianta Gamma este comună în Rhode Island.

„Dacă te uiți la tendințele de-a lungul timpului, în ultimele săptămâni aproximativ 20% din toate cazurile de infectare au fost cu varianta Gamma. Aceasta a rămas stabilă în ultimele câteva săptămâni”, a spus specialistul pentru CNN.

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, Gamma a reprezentat 10% din toate tulpinele secvențiate în luna mai și a crescut ca prezență în toate regiunile din California.