Evenimentul Zilei > Social > Epidemie în România? Cele mai negre temeri se adeveresc?! Primele semne ale bolii
Epidemie în România? Cele mai negre temeri se adeveresc?! Primele semne ale bolii

Epidemie în România? Cele mai negre temeri se adeveresc?! Primele semne ale bolii

Sindicatele din Educație invocă „epidemii de gripă în mai multe școli” și cer bani pentru vaccinarea gratuită a profesorilor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației în care solicită vaccinarea gratuită pentru cadrele didactice, conform prevederilor asumate în contractul colectiv de muncă. În documentul semnat de Simion Hăncescu, acesta precizează că „există unități de învățământ în care sunt epidemii de gripă”. Pe de altă parte Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a spus la Radio România Actualități că „în niciun caz nu putem vorbi despre epidemie”.

Scrisoarea FSLI cere ministrului respectarea mai multor articole din Contractul Colectiv de Muncă semnat de Simion Hăncescu, Marius Nistor și Ecaterina Andronescu pe 11 aprilie 2019. Este invocat Articolul 47, alineatul 6 din acest contract, care prevede:

„Personalul din învățământ beneficiază gratuit de vaccinare împotriva bolilor infecto-contagioase, în caz de epidemii. Contravaloarea vaccinurilor va fi suportată, în condițiile legii, din bugetul angajatorului”.

„În condițiile în care, în prezent, există unități de învățământ în care sunt epidemie de gripă, iar prin bugetul de stat pe anul 2020 nu s-au asigurat fondurile necesare pentru vaccinarea salariaților din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va adresează rugămintea de a face o analiză, la nivel național, a fondurilor necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva bolilor infecto-contagioase, astfel încât să fie solicitate aceste fonduri la prima rectificare bugetară”.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o epidemie de gripă, Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat la Radio România Actualități următoarele: ”În niciun caz nu putem vorbi despre epidemie. Este vorba, practic, de intensificări locale ale circulaţiei gripei, virusului gripal, Bucureşti, Braşov, de fapt, Centrul de Control al Bolilor a şi specificat acest lucru. În rest, discutăm de o circulaţie relativ scăzută a virusului gripal sau a virusurilor gripale, este mai corect spus, pentru că în acest an circulă simultan toate virusurile gripale, atât tipurile A, cât şi tipurile B. Însă, mă rog, măsurile care au fost luate în câteva şcoli din Bucureşti sunt decizia Autorităţii de Sănătate Publică Locală, care a considerat, datorită numărului mai mare de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, că e bine să facă o întrerupere a cursurilor”.