Evenimentul Zilei > Social > Epidemia revine în forță. 2 morți și 271 de cazuri noi de rujeolă într-o săptămână
Epidemia revine în forță. 2 morți și 271 de cazuri noi de rujeolă într-o săptămână

Epidemia revine în forță. 2 morți și 271 de cazuri noi de rujeolă într-o săptămână

După ce în iarnă am avut săptămâni cu doar câteva cazuri răzlețe, săptămâna trecută, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 271 de oameni din 20 de județe ale țării s-au îmbolnăvit de rujeolă.

Dintre aceștia, cele mai multe cazuri – 82 – au fost în județul Iași, urmat de Constanța – cu 42 de cazuri – și de Neamț, cu 41. De asemenea, în Buzău au fost confirmate 34 de cazuri, iar în București 19.

Din cele 271 de cazuri de săptămâna trecută, însă, două s-au soldat cu deces. E vorba de un copil în vârstă de 9 luni, nevaccinat antirujeolic, din jud. Tulcea, care a murit la un spital din Constanța, și de un copil în vârstă de 11 luni, nevaccinat, din jud. Botoșani. Din februarie 2016 și până acum, în România s-au înregistrat 57 de morți și 14.140 de bolnavi de rujeolă.

Vaccinuri teoretic există, întrucât potrivit Ministerului Sănătății, din 31 mai a început livrarea către DSP-uri a 410.000 de doze de vaccin ROR „pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătății”.

 

Pot vaccina copiii de la 9 luni în sus

ROR se face, normal, la vârsta de 1 an, dar, în încercarea de a stăvili valul de cazuri, încă din decembrie 2016, Ministerul Sănătății anunța medicii de familie că pot să coboare vârsta de vaccinare „cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000”.