Dintre aceștia, cele mai multe cazuri – 82 – au fost în județul Iași, urmat de Constanța – cu 42 de cazuri – și de Neamț, cu 41. De asemenea, în Buzău au fost confirmate 34 de cazuri, iar în București 19.

Din cele 271 de cazuri de săptămâna trecută, însă, două s-au soldat cu deces. E vorba de un copil în vârstă de 9 luni, nevaccinat antirujeolic, din jud. Tulcea, care a murit la un spital din Constanța, și de un copil în vârstă de 11 luni, nevaccinat, din jud. Botoșani. Din februarie 2016 și până acum, în România s-au înregistrat 57 de morți și 14.140 de bolnavi de rujeolă.

Vaccinuri teoretic există, întrucât potrivit Ministerului Sănătății, din 31 mai a început livrarea către DSP-uri a 410.000 de doze de vaccin ROR „pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătății”.

 

Pot vaccina copiii de la 9 luni în sus

ROR se face, normal, la vârsta de 1 an, dar, în încercarea de a stăvili valul de cazuri, încă din decembrie 2016, Ministerul Sănătății anunța medicii de familie că pot să coboare vârsta de vaccinare „cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000”.