Epidemia, cea mai gravă de la apariţia virusului în 1976, a pornit din Guineea la începutul anului. De atunci, Liberia a înregistrat 1.296 de morţi din 2.407 cazuri, potrivit bilanţului datând din 9 septembrie, informează Mediafax, citât AFP.

Guineea şi Sierra Leone, celelalte două ţări cele mai afectate, au înregistrat 595 de morţi din 936 de cazuri, respectiv 562 de morţi din 1.620 de cazuri, potrivit unor bilanţuri datând din 13 septembrie.

Potrivit unui bilanţ, din 13 septembrie, Nigeria a înregistrat opt morţi din 21 de cazuri, iar Senegalul a înregistrat un caz, un student originar din Guineea a cărui vindecare a fost anunţată de autorităţile senegaleze la 10 septembrie.

O epidemie de Ebola afectează totodată o regiune din nord-vestul Republicii Democrate Congo, distinctă de cea din Africa de Vest. Începând din 11 august, atunci când şi-a făcut apariţia, această epidemie a provocat moartea a 39 de persoane, între care opt angajaţi în domeniul sănătăţii, potrivit unor date comunicate la 14 septembrie de autorităţi.

Cinci specii ale virusului Ebola

Există cinci specii ale virusului Ebola. Potrivit OMS, epidemia care afectează Africa de Vest este cauzată de specia Zair, iar cea care afectează Republica Democrată Congo ar avea o dublă specie: Zair şi Sudan. Dar analize sunt în curs în vederea confirmării acestor informaţii. Virusul Ebola nu mai poate fi transmis într-o ţară "după 42 de zile de la ultimul caz înregistrat".

Boala provocată de virusul Ebola poate atinge o rată a mortalităţii de 90%. Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale precum sângele persoanelor infectate cu acest virus. Perioada de incubare – timpul scurs între infectare şi apariţia simptomelor – durează între două şi 21 de zile. Pacientul poate transmite virusul din momentul în care începe să aibă simptome. El nu îl poate transmite în perioada de incubare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că şi după tratarea bolii, bărbaţii încă mai pot transmite virusul prin spermă într-o perioadă de până la şapte săptămâni.