Invocând îngrijorări cu privire la amprenta de carbon a mineritului Bitcoin, fondatorul Tesla, Elon Musk, a postat miercuri pe Twitter că compania suspendă achizițiile de vehicule folosind criptomoneda. „Suntem îngrijorați de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin, în special cărbunele, care are cele mai slabe emisii de carburanți”, a scris Musk miercuri.

Bitcoin, cea mai mare monedă digitală din lume prin capitalizare de piață, a scăzut cu aproape 8% după tweet conform datelor din schimbul de criptomonede Coinbase.

„Criptomoneda este o idee bună la multe niveluri și credem că are un viitor promițător, dar acest lucru nu poate avea un cost mare pentru mediu”, a scris Musk.

Șeful Tesla și SpaceX este un susținător fervent al criptomonedelor și a inspirat anul acesta schimbări mari de piață în prețurile monedelor digitale, inclusiv Bitcoin și Dogecoin. În ianuarie, Bitcoin a crescut când Musk a postat #bitcoin în fluxul său Twitter. Atingerea sa criptografică tip Midas a fost văzută din nou în februarie după ce Tesla a dezvăluit în documentele de reglementare că a cumpărat 1,5 miliarde de Bitcoin și că oamenii ar putea folosi criptomoneda pentru a cumpăra vehiculele electrice ale Tesla.

Pe măsură ce Bitcoin a crescut pe noi culmi în acest an, activiștii climatici au dat semnalul de alarmă asupra cantităților substanțiale de energie consumate de extracția Bitcoin. Acesta este momentul în care platformele miniere care conțin computere puternice – uneori mii dintre ele lucrând la unison – se întrec în verificarea tranzacțiilor Bitcoin pentru a câștiga monede noi.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge estimează că extracția Bitcoin consumă la fel de multă energie electrică cât Argentina, China reprezentând aproximativ 65% din extracția Bitcoin la nivel global. Această amprentă de carbon este în contradicție cu sprijinul lui Elon Musk pentru energie curată.

Dar totuși nu renunță la Bitcoin. În tweet-ul său de miercuri, Musk a spus că Tesla nu va vinde niciunul dintre Bitcoin-urile sale și că producătorul de vehicule electrice intenționează să continue să folosească criptomoneda pentru tranzacții „de îndată ce mineritul trece la o energie mai durabilă”.