Evenimentul Zilei > Social > Eliberarea spitalelor. Ce se întâmplă cu nașterile prin cezariană
Eliberarea spitalelor. Ce se întâmplă cu nașterile prin cezariană

Eliberarea spitalelor. Ce se întâmplă cu nașterile prin cezariană

În contextul extinderii pandemiei de coronavirus, autoritățile au luat decizia să elibereze spitalele pentru a putea face față noii crize apărute.

Măsura afectează, însă, și modul în care vor fi făcute nașterile prin cezariană, precum și monitorizarea sarcinilor în curs.

Ciprian Pop Began, medic ginecolog la Spitalul Elias, a vorbit la Digi 24 despre asta: „Se vor face cezariene programate doar în măsura în care indicația necesită o astfel de programare. Vor rămâne doar indicațiile absolute în ceea ce privește programarea cezarienelor, restul se vor face «la cald»”.

Ce presupune asta? „Chiar dacă ai indicație de cezariană, în măsura în care ai semnele de debut de travaliu, intervii pentru naștere”.

În privința monitorizării evoluției sarcinii, va fi mult mai greu, avertizează medicul Began, care explică: „Monitorizarea se putea face și la spital, cel puțin în trimestrul 3 de sarcină. În măsura în care nu mai ai această posibilitate, trebuie să găsești o clinică încă deschisă și să poată permite monitorizarea sarcinii, mai ales la sarcinile cu o patologie”.

Însă și asta presupune o problemă, fiindcă „am înțeles că se va interzice colaborarea cu o altă clinică față de sistemul de stat. Or, nu văd în ce măsură poți monitoriza sarcina dacă nu ai voie să colaborezi în altă parte și la spital nu ai voie să faci lucrul acesta”.

Toate acestea deoarece monitorizarea sarcinii nu este considerată ca fiind o urgență în sistemul medical.