Editura Evenimentul si Capital

Elena și Nicolae Ceaușescu, tânărul revoluționar și regina balului. Cum a FALSIFICAT propaganda o fotografie ca să transforme întâlnirea celor doi într-o telenovelă

Autor: | | 4 Comentarii | 8037 Vizualizari

Ginerele cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu a dat un interviu în seara de 1 mai și a reaprins o dispută care părea uitată: când, unde și cum s-au cunoscut cei doi.

Cei interesați știau deja că viitorii conducători ai României, în una dintre cele mai crunte perioade ale acestei țări, s-au cunoscut în primăvara lui 1939. Întâlnirea dintre Elena și Nicolae Ceaușescu rămâne, însă, un mister, adâncit de una dintre cele mai bizare mistificări a istoriei pusă la cale de propagandiști a căror unică menire era să-i facă plăcere lui Nicolae Ceaușescu.

Tinerețe revoluționară

În anii comunismului, versiunea oficială asupra vieții celor doi, Elena și Nicolae Ceaușescu, era că luptaseră împotriva ”capitalismului și imperialismului” încă din adolescență. Din biografia lor oficială nu lipseau acțiunile din ”ilegalitate” ( referire la anii în care Partidul Comunist fusese declarat ilegal) zilele de temniță și lupta cu arma în mână. Din această cauză, întâlnirea dintre fostul ucenic cizmar și fosta îngrijitoare nu se putea consuma într-un mod banal.

Era nevoie de ceva spectaculos, revoluționar. ”Bomba” apare în 1989, când niște așa-ziși istorici descoperă în arhive o fotografie de la un miting din 1 mai 1939. În mulțime apar chipurile tinere ale celor doi! Poza e prezentată la Televiziunea națională, într-unul din programele de ”istorie”!

Mai mult, la 1 mai 1989, Nicolae Ceaușescu spune că manifestațiile prilejuite de această sărbătoare vor fi dedicate: împlinirii a 50 de ani de la ”Marea demonstrație patriotică antifascistă și antirăzboinică de la 1 mai 1939”!

De fapt, întreaga țară sărbătorea 50 de ani de când se cunoscuseră cei doi!

Breasla lucrătorilor industriali

Demonstrația din 1939 nu numai că nu a avut nicio legătură cu antifasciștii sau cu militanții pentru pace, dar era, de fapt, un marș al nou-înființatei bresle a lucrătorilor (organizații construite după ce Regele desființase sindicatele) pentru a își manifesta atașamentul față de regimul dictatorial al lui Carol al II-lea!

Elena și Nicolae nu fuseseră la acel miting și poza lor nu avea cum să apară. Puțin mai încolo o să vă arăt că se știa în TVR că fusese folosită o fotografie falsificată, doar pentru a da veridicitate discursului nebunesc al lui Ceaușescu. Dar îsta era un lucru care pe atunci intrase în normalitatea gri-cenușie.

Mai mult, istoricul Ioan Petcu afirmă, în cartea sa „Ceauşescu - un fanatic al puterii, Biografie neretuşată“, apărută în 1994, că cei doi s-ar fi “văzut” mai devreme, respectiv pe 1 aprilie 1939. La acea dată, Nicolae ar fi fost la Cercul cultural al breslei din îmbrăcăminte, „unde a fost prezentă şi tânăra Lenuța Petrescu, țesătoare la fabrica Jaqard“.

Fragmentul este citat în Evenimentul zilei din 1 mai 2015. Tot atunci este citat un document al Siguranței din care reiese că Elena Petrescu (numele ”de fată” al soției lui Nicolae Ceaușescu) se afla, pe 1 mai 1939, la o petrecere de Ziua Muncii, organizată pe strada Veseliei din cartierul bucureștean Ferentari.

Celor din familie, aflăm acum, Elena și Nicolae Ceaușescu le spuseseră că petrecerea de la un centru cultural muncitoresc era, de fapt, un bal, iar sărăcăcioasa servitoare din casa magnaților medicamentelor, Auerbach, era o regină.

Dragoste la prima vedere

Pe 1 mai anul acesta, profesorul Mircea Oprean a dat un interviu la Antena 3 în care a explicat de ce, în opinia sa, soții Ceaușescu acordau o importanță atât de mare sărbătoririi zilei de 1 mai. Oprean a fost soțul Zoiei Ceaușescu, decedată în 2006, fiica mijlocie a cuplului prezidențial.

Profesorul a spus că Elena și Nicolae s-au cunoscut pe 1 mai 1939, când ea avea 22 de ani, la o petrecere. „Regina balului era aleasă în funcție de voturile participanților. Soacră-mea a câștigat acel concurs.” Cei doi s-au căsătorit abia în 1947.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate