Evenimentul ZileiInternationalEhud Olmert vrea exterminarea mișcării Hamas, dar susține și crearea statului palestinian

Ehud Olmert vrea exterminarea mișcării Hamas, dar susține și crearea statului palestinian

Ehud Olmert vrea exterminarea mișcării Hamas, dar susține și crearea statului palestinian
Ehud Olmert afirmă continuarea războiului până la atingerea obiectivului principal - exterminarea mișcării teroriste Hamas. Fostul premier precizează că adevăratul sediu Hamas este Khan Younis, care este situat în partea de sud a Fâșiei Gaza, unde s-ar afla conducerea. El adaugă că Israelul trebuie să se pregătească pentru negocieri cu Autoritatea Palestiniană, iar actualul guvern ar trebui investigat pentru neglijență.

Ehud Olmert, fost prim-ministru israelian (2006-2009), provenit din partidul liberal israelian Kadima, vrea exterminarea mișcării Hamas pentru atacul terorist de pe 7 octombrie.

Olmert susținea într-un alt interviu anterior că și actualul premier israelian, conservatorul Benjamin Netanyahu, este responsabil pentru neglijență și ar trebui să-și dea demisia.

El declară în interviul pentru Euronews că Israelul trebuie să pregătească negocierile cu Autoritatea Națională Palestiniană la încetarea ostilităților.

Olmert vrea exterminarea mișcării Hamas

Ehud Olmert afirmă continuarea războiului până la atingerea obiectivului principal – exterminarea mișcării teroriste Hamas și eliberarea Fâșiei Gaza de sub controlul acesteia.

„Fiecare cetățean, fiecare băiețel, fiecare fetiță uciși, este îngrozitor. Așa că nu vreau să discut despre cifre. Statele Unite și Marea Britanie, de exemplu, și-au instruit ambasadorii la ONU să voteze împotriva încetării focului. Cu alte cuvinte, când au susținut continuarea operațiunilor militare israeliene, la ce se așteptau? Să nu existe victime?”, susține fostul premier.

Olmert precizează că adevăratul sediu Hamas este Khan Younis, care este situat în partea de sud a Fâșiei Gaza, unde s-ar afla conducerea, buncărele, sediile de comandă,  rampele de lansare ale rachetelor ce au bombardat Tel Aviv de la începutul lunii trecute.

Tanc israelian Merkava, aflat într-o operațiune în Fâșia Gaza - Sursa Foto: Dreamstime
Tanc israelian Merkava, aflat într-o operațiune în Fâșia Gaza – Sursa Foto: Dreamstime

Levantul postbelic, în viziunea fostului premier

Ehud Olmert spune că Israelul trebuie să se pregătească pentru negocieri cu Autoritatea Palestiniană și să se ajungă la o soluție comună pentru coexistența pașnică a două state, Israel deja format din 1948, și Palestina.
Fâșia Gaza ar urma să facă parte din noul stat palestinian, declară Olmert în interviul pentru Euronews.
Fostul premier solicită o investigație amănunțită, criticându-l pe actualul premier israelian pentru neglijența serviciilor de securitate, de la de ce forțele israeliene nu au sosit la timp și multe familii au fost lăsate singure în kibuț, la subestimarea forțelor palestiniene de către serviciile de securitate și informații israeliene: „Dar acești arabi inferiori, ce știu ei? Ce pot face ei? Vor fi la înălțimea noastră? Noi israelienii, națiunea startup-urilor, cu sofisticarea noastră, inteligența noastră, curajul nostru? În schimb, ei ne demonstrează că sunt la înălțimea noastră. Sunt pur și simplu brutali. Va trebui să îi distrugem”. 

Accesează: