Evenimentul Zilei > Justitie > Eduard Hellvig: ”SRI este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei”
Eduard Hellvig: ”SRI este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei”

Eduard Hellvig: ”SRI este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, într-un interviu acordat Adevărul, că instituția pe care o conduce este una care asigură suport în lupta împotriva corupției.

”Serviciul Român de Informaţii, şi vreau să se ştie acest lucru, este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei, corupţia fiind clasificată, printr-o decizie a CSAT, ca o problemă de siguranţă naţională. Acesta este primul aspect. Al doilea aspect. Sigur că noi facem prevenţie! S-a dovedit că, în foarte multe cazuri, Serviciul Român de Informaţii a transmis beneficiarilor legali informări în scop preventiv. Totuşi, pentru o bună clarificare, aş vrea să subliniez că atunci când în activitatea noastră identificăm elemente constitutive ale unor infracţiuni avem obligaţia legală de a le transmite către organele de aplicare a legii. Repet, ne obligă legea care este fără echivoc. Astfel de elemente se pot referi fie la presupuse fapte/activităţi ce urmează să se întâmple sau sunt în curs de desfăşurare, fie la activităţi trecute”, a declarat Hellvig, într-un interviu acordat Adevărul.

Directorul SRI a subliniat faptul că principalul beneficiar al instituției este Guvernul.

”Vă spun un aspect important: aproape 70% din informările pe care le furnizăm ca instituţie le facem către Guvern, care este principalul nostru beneficiar. Menţionez că politicile într-un stat nu le face un serviciu de informaţii, le fac puterea legislativă şi cea executivă, indiferent de culoarea politică, şi aşa e normal să fie în democraţie. Cetăţenii votează partide care să îi reprezinte şi să ia decizii politice în interesul cetăţenilor. Serviciul Român de Informaţii este instituţia care pune la dispoziţia beneficiarilor informaţii cu privire la lucrurile care merg sau nu merg în societatea românească, SRI atrage atenţia asupra lucrurilor care se pot întâmpla. Şi vom rămâne în această zonă, de a acorda întregul suport beneficiarilor noştri, pentru a lua deciziile cât mai concrete şi mai eficiente pentru cetăţenii acestui stat. De reuşita unui Guvern sau a altuia ne bucurăm şi noi, Serviciul Român de Informaţii, pentru că avem un buget mai mare sau mai mic, ne bucurăm şi noi, ca simpli cetăţeni ai acestei ţări, ca atare, interesul nostru, dat de lege, este de a asigura toate condiţiile ca societatea românească să fie o societate competitivă, puternică şi performantă”, a mai spus șeful SRI.

El a menționat că lupta împotriva corupției va continua.

Vorbeam de necesitatea ca această luptă împotriva corupţiei să continue, pentru că e nevoie să avem un stat puternic, care să asigure servicii de calitate pentru cetăţeanul român, vorbeam de rolul de prevenţie – sunt planuri concrete în care Serviciul Român de Informaţii are datoria şi responsabilitatea de a contribui ca societatea românească să ajungă la parametri competitivi la nivel european”, a conchis el.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.