EDITORIALUL EVZ: Nu, domnule preşedinte, nu am dezinformat!

EDITORIALUL EVZ: Nu, domnule preşedinte, nu am dezinformat!

Vlad Macovei: „«Evenimentul zilei» de acum este departe de «ziarul găinii cu pui vii». La fel de departe pe cât este actualul președinte Traian Băsescu de politicianul Traian Băsescu din perioada de glorie a orătaniei vivipare”.

Să recapituăm faptele. Ieri, în „Evenimentul zilei” am publicat o fotografie cu notiţele preşedintelui Băsescu de după întâlnirea cu grupurile parlamentare ale PDL. La punctul 11, apare cuvântul „Candidatura”. Acesta a fost principalul motiv pentru care am decis să publicăm acest articol. Traian Băsescu a discutat sau a vrut să discute despre candidatura sa la un nou mandat de preşedinte. Tot ieri, în replică, Traian Băsescu a lansat un atac virulent la adresa ziarului, acuzându-ne de dezinformare, pentru că enunţul publicat, „Candidatura mea trebuie alimentată de PDL”, era de fapt „Candidatura - nu trebuie alimentată de PDL”. Acestea sunt faptele. Articolul cu pricina este, şi o spun fără ocolişuri, o interpretare. Presa lucrează cu interpretări şi, după părerea mea, o interpretare poate fi publicată cu două condiţii: să aibă la bază un fapt sau un document şi să fie „condusă” cu bună credinţă. În cazul acesta, am respectat ambele condiţii: însemnările preşedintelui reprezintă un fapt concret şi palpabil, pentru că acestea conţin cuvântul „candidatură”, iar textul nu are niciun fel de judecăţi de valoare, dacă această candidatură este bună sau rea ori dacă preşedintele este bun sau rău.

Este posibil ca preşedintele să aibă o strategie cu privire la când şi cum şi, eventual, dacă să-şi anunţe candidatura la Cotroceni. Este, de asemenea, posibil ca preşedintele să se fi enervat pentru că articolul din „Evenimentul zilei” îi dădea peste cap strategia. Este tot o interpretare ce zic, dar nu e o dezinformare. Oricât l-ar deranja pe preşedinte, acest subiect este legitim pentru că rolul ziarului nostru - nu zic al presei pentru că nu-mi permit să generalizez sau să vorbesc în numele altora - este de a afla ce ne pregătesc politicienii şi de a spune publicului, chiar înainte de planificarea celor care ne conduc. Reducem riscurile de manipulare. Pentru că orice politician, fie el şi preşedinte, va fi fost tentat la un moment dat, măcar o dată, să manipuleze e lectoratul. Tot o interpretare, la fel de îndreptăţită.

Ieşim de pe tărîmul alunecos al interpretărilor şi intrăm pe cel ferm şi responsabil al oamenilor de stat. Traian Băsescu susţine că acel cuvânt buclucaş este „nu”. Un grafolog consultat de „Evenimentul zilei” spune că sunt trei variante: ca acel cuvânt să înceapă cu „n”, cu „m” sau să fie ceva ce preşedintele a tăiat. După ce m-am uitat ieri câteva minute bune, din nou, opinia mea de ochelarist miop este că preşedintele a scris ceva şi apoi a tăiat. Dar ce cred eu nici măcar nu contează. Ceea ce contează este că un jurnalist trebuie să fie sceptic faţă de spusele unui politician. Fie el chiar preşedinte. Spune preşedintele că a scris „nu”? Aşa o fi. Unde e însă dezinformarea? Cuvântul „candidatură” este cheia, iar articolul se axează pe aceasta şi deloc pe faptul că PDL trebuie sau nu să-i alimenteze candidatura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sincer să fiu nici nu prea ştiu bine ce înseamnă să alimentezi sau nu candidatura cuiva. E ceva metaforic, cu siguranţă. Oricum, şi cu nu şi fără nu, e o însemnare relevantă. Strategic este relevantă pentru că Traian Băsescu vorbeşte de candidatură. Ce trebuie să facă sau nu PDL ţine de tactică şi este mai puţin relevant. Să recapitulăm: am interpretat şi nu dezinformat. Nu cred că am făcut o greşeală pentru că acel cuvânt este ilizibil. Iar candidatura lui Traian Băsescu este un element important al construcţiei politice din acest an, cel puţin. Iar politica, mai ales în perioadă de criză, are importanţă pentru cititori. Şi să nu uit. Fără a ne uita sau nega trecutul, „Evenimentul zilei” de acum este departe de „ziarul găinii cu pui vii”. La fel de departe pe cât este actualul preşedinte Traian Băsescu de politicianul Traian Băsescu din perioada de glorie a orătaniei vivipare. Perioadă în care, potrivit spuselor unor colegi cu vechime îndelungată, venea cu drag şi voie bună în redacţia „bulinei EVZ”.

CITIŢI ŞI:

L-am prins cu candidatura! | VIDEO