Dincolo de spectacolul inedit la care asistăm fascinați, cu floricele și suc, ca la cinema, mai este un motiv important pentru care este vital ca acest bâlci al turnătoriilor să continue în același ritm. Până acum, în declarațiile pe care leau făcut Marian Vanghelie și Mircea Geoană sunt câteva motive serioase pentru tot atâtea dosare penale. Să sperăm că procurorii DNA au fost pe recepție și s-au autosesizat. Așadar, pe lângă nevoia de divertisment, avem motive chiar mai serioase ca scandalul din PSD să nu se oprească până când nu toarnă tot, toți cei care se ceartă acum.

Este mult mai ieftin pentru sistemul judiciar să ajungă așa la adevăr, decât consumând resurse consistente din banii publici pentru investigații complicate. Procurorii trebuie să ceară doar transcrierile dezbaterilor televizate și declarațiilor publice, pentru a afla tot ce le trebuie în noile dosare penale.

Mai este un motiv important pentu care trebuie să îl rugăm frumos pe Victor Ponta să se lege de scaun cu lanțuri, dacă e nevoie, numai să reziste cât mai mult timp pe poziții: nevoia ca toți simpatizanții și alegătorii PSD să se convingă cine sunt, de fapt, cei pe care i-au susținut prin vot. Cei care privesc cu satisfacție la scandalul din PSD au tendința să-i simpatizeze pe „disidenți”.

Nu credeam vreodată că am să văd atât de multe persoane serioase care aplaudă un personaj atât de dubios cum este Vanghelie sau un gargaragiu ca Geoană. Atât de mult îl desconsideră pe Victor Ponta încât au ajuns să-l vadă într-o lumină pozitivă pe primarul „ care este”. Eu cred că greșesc toți cei care gândesc așa. Vanghelie și Geoană nu sunt cu nimic mai buni decât cei pe care îi toarnă acum. Demersul lor nu are nicio valoare morală după ce Victor Ponta a pierdut alegerile și la mult timp după ce faptele reclamate au fost comise. Dacă veneau să denunțe blocarea accesului la vot în diaspora atunci când au aflat despre asta, aveam motive să-i apreciem. Faptul că o fac acum nu le șterge statulul de complici la hoție. Același lucru se poate spune și despre Liviu Dragnea, care acum vrea să ne convingă că Vanghelie e un mafiot. Dacă o făcea imediat după ce s-a convins de asta, aveam motive să-l laudăm. Acum nu este nici el decât un turnător dintr-o gașcă de hoți care se ceartă pentru că nu au reușit să înhațe prada vânată.

Dincolo de personajele de mai sus și de motivele bune pentru care scandalul trebuie să continue cât mai mult și cât mai puternic, mai este o întrebare cheie legată de PSD. De ce tac toți ceilalți lideri PSD care nu au nimic de împărțit cu o gașcă sau alta? Nu a mai rămas nimeni cinstit în acest partid?