Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Cât am plătit pentru măsuţa lui Badea. Şi eu, şi dvs, şi toţi contribuabilii…
EDITORIALUL EVZ: Cât am plătit pentru măsuţa lui Badea. Şi eu, şi dvs, şi toţi contribuabilii…

EDITORIALUL EVZ: Cât am plătit pentru măsuţa lui Badea. Şi eu, şi dvs, şi toţi contribuabilii…

Unul din miturile pe care Mircea Badea le vinde cu succes este că el şi măsuţa lui s-au adaptat economiei de piaţă şi aduc, anual, mogulului Voiculescu sume de milioane de euro.

La început, m-am întrebat: dacă individul este atât de bun, de ce îi place să fie bufon în casa lui Voiculescu? Unde, după cum ne spunea un fost coleg de trust, stă în fiecare seară cu telefonul la ureche ca să i se spună pe cine are voie să înjure şi pe cine nu. De ce trebuie să stea la pomana unui fost turnător al securităţii? Putea să-şi ia măsuţa şi să scoată emisiunea la licitaţie, cui oferă condiţii mai bune. Obţinea astfel un câştig mult mai mare – inclusiv, poate, o parte din câştigurile din publicitate – şi, eventual, scăpa de eticheta de slugă la varan. Dar, dimpotrivă, Badea, băiat bun şi altruist, pare a fi hotărât să-l ajute pe Dan Voiculescu să devină tot mai bogat.

Sunt două falsuri evidente în povestea realizatorului emisiunii "În gura presei". Primul este că el i-ar face un favor lui Voiculescu şi i-ar aduce bani. Dimpotrivă, fără suportul lui "Felix", fără Antena 3, Badea ar redeveni un mic antreprenor falit, aşa cum a mai fost prin 2003, şi ar juca, din nou, în rolul "Fetiţei cu chibrituri". Omul ştie acest lucru şi, din acest motiv, stă şi mânâncă zilnic acelaşi borş propagandistic, având o lungă listă de teme pe care nu le poate aborda decât pe linia oficială a Partidului Conservator. De exemplu, CNSAS-ul nu poate fi decât rău şi acţionează decât la comanda lui Băsescu, de vreme ce a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta securitate. Chiar şi istoria cu reclama pe care o aduce în emisiune este un basm. Oricine lucrează în domeniu ştie că agenţiile de publicitate negociază în pachet cu întregul trust al lui Voiculescu: patru posturi de televiziune, radio şi eventual şi ziare. Nimeni nu vine cu o ofertă doar pentru o emisiune. Dacă individul şi-ar lua licenţă pentru Badea Adult Tv şi ar emite o oră pe zi, difuzând doar emisiunea "În gura presei", probabil că abia dacă ar câştiga bani să plătească utilităţile şi licenţa de emisie.

Al doilea lucru care trebuie spus despre Badea este că şi el trăieşte, indirect, din bani publici. Ai mei şi ai dvs. În spatele imperiului media a lui Voiculescu stau afaceri dubioase cu statul. Antena 3 n-ar fi existat fără contractele lui "Felix" cu statul şi, reciproc, aceste afaceri au putut fi realizate pentru că Dan Voiculescu şi-a folosit televiziunea, inclusiv pe Mircea Badea, pentru a ajunge în parlament pe spinarea PSD (iar în 2012 va fi transportat de PNL) şi pentru a fi parte a mai multor guvernări. Nu trebuie să privim prea departe: în 2005, domnul Voiculescu era în clubul băieţilor deştepţi care plimbau curentul de la o companie de stat la alta. O privire superficială peste declaraţiile de interese ale senatorului PC arată că omul avea şi în 2009 şi în 2010, în regimul tiranului Băsescu, nenumărate contracte cu statul. Cumpără şi azi energie de la Termolelectrica – prin negociere directă, nu de pe bursa OPCOM. Prin 2005, când era la putere, a concesionat pentru 20 de ani, de la agenţia domeniilor de stat, aproape 100 de hectare – tot prin negociere directă, nu prin licitaţie. Până în martie 2011, una din firmele familiei a avut un contract de 22 de milioane de lei cu agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurală pentru evaluarea şi selectarea cererilor de finanţare. Imperiul lui Voiculescu este o adevărată caracatiţă care înhaţă contracte cu statul: de la firma de turism care a lucrat cu Eximbank (prin încredinţare directă, bineînţeles) la afaceri cu staţiunile de cercetare de la Fundulea şi Lovrin.

În consecinţă, pentru ca Mircea Badea să nu mai fie atât de trist că-mi plăteşte emisiunile de la Tvr Info sunt dispus să-i returnez, lui personal, din banii mei, taxa de abonament TV pentru cele opt luni de contract cu această instituţie. Cu o condiţie: să-l convingă pe patronul lui, Dan Voiculescu, să returneze statului român, nu mie, banii câştigaţi dintr-o singură afacere dubioasă, respectiv din contractul de furnizare a energiei către Metrorex.

PS: Nu pot să nu observ că statul social nu funcţionează pentru angajaţii lui Voiculescu de la Jurnalul Naţional, pe cale de a fi daţi afară fără nici un salariu compensatoriu. Pe cei amărâţi sunt însă convins că-i va ajuta Ciutacu, care va elibera locuinţa socială în care stă pentru a-i caza ieftin pe proaspeţii şomeri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.