Economiile Europei Centrale și statelor baltice sunt prognozate a scădea cu 4.3% în 2020 conform unui raport publicat miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Raportul arată și că membrii UE din sud-estul Europei ar putea înregistra o reducere cu 4,8% a PIB-ului în 2020.

Conform ultimei actualizări a raportului „Perspective Economice Regionale – Covid-19: De la șoc la recuperare”, regiunea, care include, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia, se poate aștepta la o scădere considerabilă a PIB-ului din cauza crizei coronavirusului.

În Europa Centrală și statele baltice „măsurile stricte de carantină au inclus o închidere masivă a firmelor și școlilor, perturbând lanțurile valorice și împiedicând producția, inclusiv în industria automobilelor, care reprezintă aproape jumătate din producția industrială a Slovaciei”, se afirmă în raport.

Cererea externă mai slabă va întârzia probabil și mai mult recuperarea. Producția din regiune va scădea cu 4,3% în 2020 și își va reveni puternic în 2021, cu 4,5%.

Raportul remarcă faptul că Polonia, cea mai mare economie din regiune, a fost deosebit de adaptabilă în timpul crizei financiare din 2008-2009, dar de data aceasta nu va scăpa neatinsă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE