Evenimentul Zilei > Actualitate > E VIRAL pe internet: Un ASTEROID ameninţă Pământul. Ce spune NASA despre această predicţie APOCALIPTICĂ
E VIRAL pe internet: Un ASTEROID ameninţă Pământul. Ce spune NASA despre această predicţie APOCALIPTICĂ

E VIRAL pe internet: Un ASTEROID ameninţă Pământul. Ce spune NASA despre această predicţie APOCALIPTICĂ

Zvonul, devenit viral pe internet, potrivit căruia un asteroid ar urma să se ciocnească cu Pământul, cel mai probabil în apropiere de Porto Rico, în intervalul 15-28 septembrie, a băgat spaima în internauţi.

Acestă informaţie este însă dezminţită categoric de NASA, pe site-ul agenţiei. Dezinformarea anunţa că impactul asteroidului cu Terra ar fi catastrofal, provocând distrugeri în Mexic, în Statele Unite, pe coasta Atlanticului şi pe ţărmul Golfului Mexic, precum şi în America Centrală şi de Sud, relatează Agerpres.

"Nu există nicio bază ştiinţifică – nici cel mai mic indiciu – că un asteroid sau alt obiect ceresc se va lovi de Terra în acest interval de timp", a subliniar Paul Chodas, manager al departamentului pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JET) al NASA din Pasadena, California.

În realitate, observaţiile realizate de NASA arată că nu există vreun asteroid sau vreo cometă care să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul secol. Pentru toţi asteroizii potenţial periculoşi din acest punct de vedere, probabilitatea unui impact cu Terra este de mai puţin de 0,01 % pentru următorii o sută de ani.

Departamentul pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul JET este un grup-cheie de cercetători care colaborează cu astronomi şi oameni de ştiinţă din întreaga lume care urmăresc cerul cu ajutorul telescoapelor pentru a descoperi asteroizi care ar putea afecta Terra şi, totodată, pentru a previziona traiectoriile în spaţiu ale unor asemenea corpuri cereşti.

"Dacă ar exista vreun obiect suficient de mare pentru a provoca asemenea distrugeri în septembrie, l-am fi văzut deja", a asigurat Paul Chodas.

Zvonurile alarmiste total nefondate de acest gen nu sunt o noutate, fiind, se pare, o temă favorită pe internet, afirmă NASA, reamintind că în 2011 au circulat informaţii despre aşa-numita "zi a judecăţii finale" a cometei Elenin, care, de fapt, nu a reprezentat niciun risc real pentru Pământ. Apoi, au fost vehiculate date despre sfârşitul calendarului maya la 21 decembrie 2012, când ar fi trebuit să aibă loc sfârşitul lumii după o ciocnire catastrofală cu un asteroid.