E.ON ar vrea să plece din România. Motivul pentru care nemții ies de pe piță

E.ON ar vrea să plece din România. Motivul pentru care nemții ies de pe piță E.On. Sursa: Dreamstime,com

E.ON ar vrea să plece din România. Reapar informații cu privire la nemții de la E.ON, care analizează o ieșire de pe piața din România. În 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, jucătorii din sector au început să strângă rândurile.

E.ON ar vrea să plece din România

Dar nu numai situația regională a determinat această reorganizare, ci chiar măsurile privind piața energiei care au fost luate pe plan local, anunță Ziarul Financiar.

În 2022 au apărut zvonurile privind ieșirea italienilor de la Enel, care s-au concretizat în 2023 prin vânzarea tuturor companiilor către grecii de la PPC. Tot în 2022, au apărut informații privind un interes al nemților de la E.ON de a-și reorganiza operațiunile locale.

Mai departe, la finalul lui 2023, Premier Energy a preluat portofoliul CEZ Vânzare, devenind un jucător cheie pe vânzarea de energie. Acum, sursele din piață dau ca sigur exit-ul E.ON din partea de furnizare a energiei și a gazului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă, de fapt, pe piața energiei din România

Pe lista celor interesați ar fi o asociere Romgaz-Hidroelectrica, dar și francezii de la ENGIE, care au mai avut tentative de completare a portofoliului pe zona de energie.

„Cu siguranță E.ON încearcă vânzarea afacerii de furnizare de gaze și energie. Deja au fost trimise invitații către potențialii cumpărători”, spun surse din piața energiei.

Contact | E.ON

Sursa foto: E.ON România.

Potrivit acestora, motivul pentru care nemții ar vrea să iasă din afacerea de furnizare este dat de rezultatele din acest segment. În 2022, de exemplu, E.ON Energie România a terminat cu afaceri de 13,7 miliarde de lei, dar cu o pierdere de 356 de milioane de lei.

„A existat o revenire a rezultatelor în 2023 şi cel mai probabil vor să capitalizeze pe acest lucru”. Alta surse din piaţă spun că a fost organizată o cameră de date.

Romgaz şi Hidroelectrica nu au comentat informaţia

„În conformitate cu strategia sa, E.ON îşi revizuieşte în mod continuu portofoliul pentru a avansa în cadrul agendei sale strategice privind durabilitatea, digitalizarea şi creşterea. În acest context, E.ON efectuează o revizuire strategică a afacerii sale de vânzare cu amănuntul în România. Nu s-a luat încă o decizie şi nu putem oferi alte comentarii”, au precizat reprezentanţii E.ON România.

De asemenea, surse din piaţă spun că nu este exclus ca şi partea de distribuţie a energiei şi a gazului să facă obiectul unei tranzacţii, dar că acum interesul germanilor este de a găsi un cumpărător pentru portofoliul de furnizare, scrie zf.ro.