Evenimentul Zilei > Social > E oficial: Vacanța de Crăciun a elevilor a fost modificată. Când e ultima zi de școală
E oficial: Vacanța de Crăciun a elevilor a fost modificată. Când e ultima zi de școală

E oficial: Vacanța de Crăciun a elevilor a fost modificată. Când e ultima zi de școală

În atenția tuturor părinților și elevilor! Ministerul Educației a modificat structura anului școlar. Prin urmare, perioada vacanței de iarnă din anul 2021 este ușor diferită de cea a anilor trecuți.

Dacă în anii trecuți, vacanța elevilor de Crăciun începea pe data de 23 decembrie, anul acesta lucrurile stau ușor diferit. În 2021, elevii vor primi vacanță chiar în ajun, pe data de 24 decembrie. Noile modificări introduse de Ministerul Educației au fost luate la începutul lunii noiembrie.

Vacanță mai lungă pentru elevii din ciclul primar

Astfel, potrivit reglementărilor, elevii din ciclul de învățământ gimnazial și liceal vor avea liber în perioada 24 decembrie – 2 ianuarie. Vacanța acestora este mai scurtă, pe fondul cursurilor pe care trebuie să le recupereze. Prin urmare, ultima zi de școală a acestora va fi pe data de 23 decembrie. Preșcolarii și elevii din ciclul de învățământ primar vor avea, însă, mai multe zile libere.

Când revin copiii în bănci

Iată ce a stabilit Ministerul Educației în privința vacanței de iarnă a elevilor:

  • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;
  • vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.

Angajații nu au liber de sărbători în 2021

Deși toți angajații, fie ei lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber în zilele de sărbătoare, aceștia nu vor beneficia de aceleași măsuri și în anul 2021. Prevederea propriu-zisă este stabilită prin Codul Muncii și este obligatorie pentru toți angajatorii.

Astfel, prin lege, aceștia sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Există și sectoare de activitate, unde este nevoie care lucrul să nu fie întrerupt. Pe cale de consecință, anumite categorii de lucrători trebuie să se prezinte și să-și desfășoare activitatea chiar și în aceste zile, stabilite ca libere prin lege.

În această situație se află lucrătorii din unitățile sanitare, din sectorul de transport public sau din cele de alimentație publică. De asemenea, în această categorie intră și cei a căror activitate nu se poate întrerupe din cauza caracteristicilor pe care le prezintă procesul de producție sau ca urmare a specificului activității.

În anul 2021, însă, angajații nu au liber de Crăciun și Anul Nou, iar asta pentru că prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, se vor suprapune cu zilele de weekend. Aidoma se întâmplă și în cazul Revelionului, ziua de Anul Nou fiind una de sâmbătă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.