Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > DW: Președintele admite existența unui guvern legal constituit
DW: Președintele admite existența unui guvern legal constituit

DW: Președintele admite existența unui guvern legal constituit

Declarația rezervată a Președintelui, care a lăsat rezolvarea crizei exclusiv pe seama coaliției, adâncește impasul în care au intrat Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Coaliția PSD-ALDE se găsește într-un punct mort. Câtă vreme premierul  Grindeanu refuză să demisioneze, se poate spune că, legal vorbind, guvernul se află în funcțiune. Strict tehnic vorbind, miniștrii demisionari pot fi înlocuiți cu secretarii de stat. Prin urmare catastrofa are mai curând o dimensiune morală. Practic, viața continuă. De altfel exact acest lucru a părut să spună joi purtătoarea de cuvânt a președintelui Iohannis: ”Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru, fie prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.” 

Prin urmare președintele Iohannis ”ratifică” existența unui guvern legal constituit în Palatul Victoria și refuză, implicit, să inițieze negocieri politice cu liderii coaliției majoritare. Mai departe, purtătoarea de cuvânt a mai spus: ”În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală. Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică.”

Față de declarația precedentă în care refuza să se pronunțe deoarece nu ar fi existat decât zvonuri (”informații pe surse”), Președintele face un pas în plus luând act de criză, dar evită și de această dată o implicare directă sau, în orice caz o intervenție publică.

Coaliția se afla ieri după-amiază într-o stare de ofensivă optimistă fiind încredințată că prim-ministrul Grindeanu nu va rezista presiunilor și își va da demisia. Nu doar că activitatea Guvernului fusese supusă unei evaluări mai necruțătoare decât dacă ar fi întreprins-o Opoziția, dar miniștrii au fost constrânși cu toții să demisioneze sub amenințarea excluderii din partid. Întâmplarea aceasta va lăsa urme adânci în viața PSD, căci dacă se aflau acolo câțiva miniștri care participau cu toată convingerea la punerea în scenă, alții au fost puși într-o situația umilitoare. Mai mult, toți aceia care ar accepta pe viitor să participe la un nou cabinet condus de Grindeanu au fost amenințați de asemenea cu excluderea, ceea ce echivalează de obicei cu moartea politică; cu atât mai mult astăzi, când traseismul nu mai este la fel de lesnicios ca în trecut. Darius Vâlcov, de exemplu, care a părut să joace un rol important în așa numita evaluare a activității guvernului fusese militant PDL (ca și Liviu Dragnea care plecase din PD-ul condus de Traian Băsescu după ”redefinirea” doctrinară a partidului), dar astăzi un pesedist ostracizat nu și-ar mai găsi loc cu atâta ușurință în cadrul unui partid mai mare, fiind nevoit să participe, cel mult, la micile disidențe cu viață efemeră. În afara nucleului dur al partidului, celorlalți militanți aceste presiuni le-au lăsat un gust amar.

Declarația rezervată a Președintelui, care a lăsat rezolvarea crizei exclusiv pe seama coaliției, adâncește impasul în care au intrat Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Încetul cu încetul, criza se va întoarce ca un bumerang împotriva lor. Căci dacă Guvernul rezistă (în definitiv rutina poate continua prea bine și fără miniștri cel puțin o lună încheiată), coaliția, asupra căreia se va crea o mare presiune publică, va fi nevoită să ia exact decizia pe care a dorit mai mult să o evite și anume depunerea unei moțiuni de cenzură. Altă soluție nu are. Ne putem aștepta ca, estimp, să continuie presiunile asupra lui Sorin Grindeanu și eforturile de discreditare, dar este posibil să apară și un efort de semn contrar, adică unul menit să susțină ”rezistența” premierului. Nu putem anticipa nimic. Putem doar spune că Sorin Grindeanu a părut aseară târziu foarte sigur pe el însuși și că într-o manieră discretă și ambiguă, ce-i drept, declarația de astăzi a Președintelui îl îndeamnă mai curând să reziste.

  • Autoare/Autor Horațiu Pepine