Evenimentul Zilei > International > DW: Autodistrugerea administrației Trump este în desfășurare
DW: Autodistrugerea administrației Trump este în desfășurare

DW: Autodistrugerea administrației Trump este în desfășurare

Analiza DW arată noul director de comunicare al Casei Albe este reflexia alter ego-ului prezidențial. Diatribele lui Anthony Scaramucci împotriva altor membri ai administrației arată cât de vulgară este aceasta. În naivitatea, ba chiar incompetența lui, Scaramucci a crezut că, sunându-l la ceas de seară pe excelentul ziarist Ryan Lizza de la New York Times, va afla cine a dat drumul acestor informații pe piață. Gestul noului șef de comunicare al Casei Albe te lasă perplex.

Cine a crezut că s-a atins limita cea mai de jos, după trista ieșire din scenă a purtătorului de cuvânt Sean Spicer și atacurile permanente ale lui Donald Trump pe Twitter împotriva propriului procuror-general, s-a înșelat amarnic, scrie corespondentul DW la Washington, Michael Knigge.

Din cel puțin trei motive, ieșirile nervoase ale lui Scaramucci împotriva fostului șef de cabinet de la Casa Albă, Reince Priebus (înlocuit între timp cu fostul general John Kelly) și a strategului-șef al lui Trump reprezintă ceva absolut inedit. Șochează, în primul rând, desconsiderarea sau, mai bine spus, ura care tâșnește din cuvintele lui Scaramucci la adresa rivalilor politici. Retorica acestuia este, în această formă, ceva ieșit din comun chiar și pentru un reprezentant al administrației Trump.

Mai mulți oameni precum Trump

Numirea neexperimentatului Scaramucci în funcția de director de comunicare – o persoană pe care, de fapt, Trump a dorit de la bun început s-o aducă la Casa Albă – evidențiază incapacitatea acestui președinte de a învăța. Ba, dimpotrivă. Decizia privindu-l pe Scaramucci subliniază convingerea lui Trump că este nevoie de mai mulți oameni asemenea lui pentru atingerea țelurilor politice. În stilul lui Trump, evident.

(…) De altfel, odată cu învestirea lui Donald Trump, Casa Albă a devenit scena unor lupte brutale pentru putere inițiate de Trump și ale căror fronturi se află în continuă schimbare. În aceste confruntări sunt implicați nu doar persoane precum Steve Bannon și Reince Priebus, ci și membrii familiei prezidențiale. Ca să nu mai vorbim despre relațiile dintre Trump și Congres.

Teama de catastrofă

O democrație precum cea americană nu poate fi condusă pe termen lung în stilul lui Donald Trump, pe principiul "înghiți sau crăpi" (…) Iar timp de șase luni nu au reușit să adopte nicio lege importantă. Haosul și incompetența instalate la Casa Albă și în Congres îi îngrijorează pe bună dreptate pe mulți observatori, care consideră că această administrație împinge SUA spre o catastrofă.
(…) Interdicția de călătorie pentru musulmani, denunțarea Acordului Climatic, împiedicarea persoanelor transsexuale de a face parte din armată, schimbarea de macaz la capitolul neutralitate pe Internet și în privința reglementărilor de pe piața financiară sunt dovezi clare în acest sens. Proiectul de autodistrugere a administrației americane se află în plină desfășurare", a scris pentru DW Michael Knigge.