De ce te doare capul după ce bei vin roșu. Cum eviți marea problemă

De ce te doare capul după ce bei vin roșu. Cum eviți marea problemă Consumul de vin roși poate provoca dureri de cap. Sursa foto: Kartos | Dreamstime.com

Vinul roșu, în ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, cum ar fi prevenirea accidentului vascular cerebral și stimularea longevității, poate, paradoxal, provoca dureri de cap.

Cei care consumă vin roșu trebuie să știe că cercetătorii au identificat un flavonol drept posibila cauză pentru durerile de cap.

Acest flavonol ar putea influența procesul de metabolizare a alcoolului în organism, determinând acumularea de toxine care, la rândul său, poate genera dureri de cap, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Scientific Reports.

De ce îi doare capul pe cei care beau vin roșu

Compusul vegetal numit quercitină, prezent în diverse fructe și legume, printre care și struguri, fructe de pădure, ceapă și broccoli, ar putea avea un rol în apariția durerilor de cap.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit autorilor studiului, vinul roșu conține de zece ori mai mulți compuși fenolici, în special flavonoide, comparativ cu vinul alb, ceea ce îl identifică drept principalul responsabil pentru aceste dureri de cap.

Atunci când quercetina ajunge în sânge, corpul o transformă într-o formă diferită numită quercetină glucuronidă”, a spus coautorul studiului Andrew Waterhouse, profesor emerit în cadrul departamentului de viticultură și enologie de la Universitatea din California, Davis.

În această formă, blochează metabolizarea alcoolului”, a mai adăugat Waterhouse.

Motivul pentru care doar o parte dintre consumatori acuză durere

Andrew Waterhouse și colegii săi au investigat originile durerilor de cap survenite după consumul redus de vin roșu. Au făcut cercetări chiar și în cazul celor care nu resimt astfel de dureri în urma consumului altor băuturi alcoolice.

Studiul s-a concentrat asupra modului în care flavonolul poate influența o variantă genetică a enzimei ALDH2, implicată în procesul de metabolizare a alcoolului în organism.

durere, cap, boala, semne

Dureri de cap din cauza consumului de vin roșu. Sursă foto: Dreamstime.com

Global, aproximativ 8% dintre oameni au o variantă a enzimei care are o activitate redusă. Această deficiență este semnificativă în rândul populației de origine est-asiatică, afectând aproximativ 40% dintre aceștia.

Existența variantei disfuncționale a ALDH2 a fost asociată cu simptome precum înroșirea pielii, palpitații și dureri de cap în urma consumului de vin roșu.

Potrivit cercetătorului principal al studiului, alcoolul este metabolizat de enzima alcool dehidrogenază, care îl convertește în acetaldehidă, recunoscută ca fiind o toxină binecunoscută, iritantă și o substanță inflamatorie.

Scepticii acuză că nu e nicio legătură între durerile de cap și consumul de vin roșu

Se presupune că acetaldehida rămâne în organism pentru o perioadă scurtă de timp. Și asta deoarece enzima ALDH2 o transformă rapid în acetat, o substanță mai puțin toxică.

În urma experimentelor de laborator, s-a constatat că un derivat al quercetinei, respectiv quercetina glucuronidă, a inhibat activitatea acestei enzime.

Conform ipotezei lor, această interferență ar conduce la acumularea de acetaldehidă, o substanță toxică, și ar putea provoca dureri de cap la persoanele mai sensibile.

Cu toate acestea, specialiștii care nu au participat la cercetare exprimă scepticism. Ei consideră studiul mai degrabă o teorie decât o dovadă solidă, potrivit CNN.