Produsele care se scumpesc în 2024. Ce îi așteaptă pe români
- Mădălina Sfrijan
- 21 noiembrie 2023, 15:39
Începând de la 1 ianuarie, românii se vor confrunta cu un val de scumpiri. Astfel, creșterile salariilor și ale pensiilor nu vor fi simțite.
Anul 2024 vine cu o serie de scumpiri pe care cetățenii ne vor simți din plin. Pe lângă măririle de taxe, prețurile pentru anumite produse vor crește semnificativ. Astfel, bugetul pentru coșul lunar de cumpărături ar urma să fie mult mai mare ca până acum.
Val de scumpiri în 2024
Românii care vor să ia masa la restaurant trebuie să scoată din buzunar sume mai generoase. Preparatele servite în cadrul restaurantelor vor fi mai costisitoare. Din noul val de scumpiri fac parte și dulciurile. În acest caz TVA-ul crește de la 9 la 19%.
Totodată, viciile ar urma să fie mai scumpe începând de anul viitor.
Scumpiri semnificative vor exista și în sfera livrării locuințelor sociale,
dar si a livrării alimentelor de înaltă valoare calitativă. Aceleași majorări de prețuri vor fi simțite și în livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, precum și a altor sisteme de încălzire de înaltă eficiență. În aceste cazuri, TVA-ul ar urma dă crească de la 5% la 9%.
Valuri de scumpiri vine în urma proiectului de lege cu privire la pachetul de măsurile fiscale, precum și a celor de reducere a cheltuielilor bugetare.
Cresc accizele la alcool și tutun
În 2024, Guvernul României va crește inclusiv accizele la alcool și tutun. Majorarea nivelului accizelor pentru băuturile alcoolice și tutun ar urma să fie aplicată începând cu 1 ianuarie.
În ultimele luni ale acestui an, prețul țigărilor a crescut semnificativ. Conform datelor culese de INS, produsele din tutun au înregistrat scumpiri de aproximativ 7% în iunie 2023. Prin prisma acestor măsuri, Guvernul are în plan să reducă deficitul bugetar.
Produsele pentru care cumpărătorii vor plăti mai mult
După valul de scumpiri anunțat pentru luna ianuarie, cumpărătorii vor plăti pentru un pachet de țigări aproape 1,5 lei în plus. De asemenea, dulciurile se scumpesc semnificativ. Cumpărătorii care plăteau până în prezent 25 dej pentru o pungă de bomboane, după creșterea TVA-ului la alimentele cu concentrație mare de zahăr, aceștia vor achita pentru același produs, suma de 27,3 lei.
De asemenea, TVA-ul pentru carbogazoase cu zahăr adăugat va crește semnificativ.