Evenimentul Zilei > International > După Hong Kong, Taiwanul se vede deja în farfuria Chinei
După Hong Kong, Taiwanul se vede deja în farfuria Chinei

După Hong Kong, Taiwanul se vede deja în farfuria Chinei

„Suntem următori”. În Taiwan, decizia chineză de a impune o lege draconică de securitate în Hong Kong provoacă temerea ca insula și democrația acesteia vor deveni următoarea țintă a Beijingului.

China comunistă a jurat ca într-o bună zi să-și recapete controlul, prin forță dacă este necesar, asupra insulei pe care naționalii chinezi s-au refugiat după înfrângerea lor împotriva comuniștilor, la sfârșitul războiului civil din 1949.

„Această lege (pentru Hong Kong) mă face să urăsc și mai mult China”, a declarat pentru AFP Sylvia Chang, o studentă în vârstă de 18 ani din campusul Universității Naționale din Taiwan.

„Au promis un Hong Kong 50 de ani fără schimbări în 50 de ani, dar strâng pumnul din ce în ce mai mult”.

„Sunt îngrijorată să văd că Hong Kong-ul de astăzi va deveni Taiwanul de mâine”.

China s-a uitat mereu cu un ochi de prădător către Taiwan, chiar dacă a promis că va beneficia de principiul „o țară, două sisteme” aplicat la Hong Kong, după retrocedarea fostei colonii britanice, în 1997, și ar trebui să-i garanteze timp de 50 de ani o anumită autonomie.

O ofertă respinsă de mult de cele două partide politice din Taiwan. Noua lege de securitate aplicată de China Hong Kongului a distrus și urma de încredere pe care taiwanezii o mai puteau acorda Beijingului.

Mulți se tem acum să meargă la Hong Kong, temându-se să fie urmăriți penal pentru activitățile lor pe rețelele de socializare, în virtutea noii legi promulgată de puterea comunistă din China continentală.

Beijingul a intensificat presiunile diplomatice, economice și militare pentru izolarea Taiwanului, după alegerile din 2016 în urma cărora a fost aleasă președinte Tsai Ing-wen (Partidul Democrat Progresist).

Doamna Tsai, realeasă triumfal în ianuarie, consideră Taiwanul un stat suveran de facto și respinge viziunea Beijingului despre „o singură China”.

Taiwanul „monitorizează îndeaproape punerea în aplicare a legii” (la Kong Kong), a declarat Tsai Ing-wen,marți, avertizând cu „contramăsuri” ce vor fi adoptate dacă această lege ar afecta insula.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: