Evenimentul Zilei > International > După DERAPAJELE de toamna trecută, Vaticanul RESPINGE categoric căsătoriile homosexuale!
După DERAPAJELE de toamna trecută, Vaticanul RESPINGE categoric căsătoriile homosexuale!

După DERAPAJELE de toamna trecută, Vaticanul RESPINGE categoric căsătoriile homosexuale!

Documentul de lucru (instrumentul laboris) care va servi ca bază pentru viitorul sinod consacrat Familiei, din octombrie 2015, a fost dat publicității la Roma.

În documentul de lucru consacrat sinodului din toamnă, Vaticanul a reafirmat marți 23 iunie indisolubilitatea căsătoriei, deschizând totuși câteva teme de reflecție pentru a primi la împărtășanie pe cei divorțați și recăsătoriți, însă sub anumite condiții stricte. În același timp sunt încurajate cuplurile căsătorite să să cunune și în biserică.

Acest instrument laboris de 147 de articole, citat de La Croix, apare ca o sinteză între pozițiile mai liberale ale unor episcopi occidentali în ceea ce privește chestiunile persoanelor divorțate și recăsătorite, homosexualilor și uniunilor civile, și reafirmarea unei doctrine a căsătoriei, ca legătură indisolubilă între un Bărbat și o Femeie.

În noul document a fost preluată toată structura finală a sinodului din octombrie 2014, inclusiv trei paragrafe contestate care nu au întrunit majoritatea necesară de două treimi din voturile participanților.

Ea a fost îmbogățită însă cu o serie de reflecții pe marginea unui chestionar trimis de Roma tuturor diocezelor. Astfel, în condiții stricte, „o cale a pocăinței” ar putea permite persoanelor divorțate și recăsătorite civil să se împărtășească, lucru până acum interzis categoric la catolici.

Documentul Vaticanului vorbește de un „consens al pocăinței” pentru cei divorțați și recăsătoriți, de o „relație ireversibilă” între ei dar și de un „angajament al abstinenței”, ceea ce ar putea implica dormitul în camere separate.

Documentul menționează foarte pe scurt persoanele homosexuale, evocând „proiecte de asistență pastorală” pentru integrarea lor în biserică.

Însă posibilitatea căsătoriilor homosexuale este respinsă categoric:

„Nu există nici o bază pentru a stabili analogii, fie și îndepărtate, înter uniunile homosexuale și modul în care Dumnezeu a statornicit căsătoria și familia.”