Evenimentul Zilei > Social > După ce veţi afla compoziția parizerului, nu veţi mai mânca niciodată. Cel mai popular aliment a devenit o bombă
După ce veţi afla compoziția parizerului, nu veţi mai mânca niciodată. Cel mai popular aliment a devenit o bombă

După ce veţi afla compoziția parizerului, nu veţi mai mânca niciodată. Cel mai popular aliment a devenit o bombă

Parizerul este un aliment extrem de popular la noi dar, din păcate, compoziția nu mai are nici un fel de legătură ingredientele folosite atunci când a fost lansat pe piaţa romanescă. 

Parizerul a devenit  un produs inferior din toate punctele de vedere, spun specialiștii de la Asociația Pro Consumatori (APC), şi pentru a afla ce conține acest produs atât popular la noi, au cumpărat din diferite magazine din toată ţara 52 tipuri de parizer, pentru a realiza un studiu.

APC a cumpărat sortimente de parizer fabricate/distribuite de către: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoştinţa Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

Ce a aflat APC despre ingredientele din parizer este cu adevărat îngrijorător

APC, în urma analizelor, a descoperit că în parizer s-au pus următoarele ingrediente:

-emulsie din piele de pasăre,

-emulsie de şorici,

-carne de pui,

-carne de pui şi de curcan separată mecanic,

-carne de pui dezosată mecanic,

-carne de pasăre separată mecanic,

-piept de pui, carne de curcan,

-piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre,

-grăsime de pui, carne de porc,

-pulpă de porc, carne de vită, slănină,

-șoric de porc, colagen, cașcaval,

-apă, făină de grâu, fibre de soia,

-fulgi deshidratați de ardei,

-fibre de mazăre, fibre vegetale din soia şi sfeclă decontinut parizer zahăr,

-izolat de soia,

-amidon cartofi,

-proteină animală din porc,

-proteină vegetală din soia,

-proteină vegetală hidrolizată,

-amidon, proteină din lapte, lapte praf,

-proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, maltodextrină, proteină din soia, sare neiodată, sare cu nitriți, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei roşu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.

Cu privire la cantitatea de aditivi alimentari, cei de la APC au rămas şocaţi

APC a identificat 48 aditivi alimentari și alte substanțe: aromă de fum, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, gumă Konjac, gumă locust, gumă de caruba, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, alginat de sodiu, citrat de sodiu, acid citric, sulfat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, acizi graşi vegetali, esterii acidului lactic, trifosfaţi, diacetat de sodiu, carbonat de sodiu, acetat de sodiu, acid eritorbic, fosfat de calciu, clorură de potasiu, lactat de sodiu, polifosfat de sodiu şi potasiu şi azotit de sodiu.

Astăzi găsim doar emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug

„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug.

La alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalele nutrimente menţionate în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Parizerul nu trebuie consumat de copii şi nici de adulți. Mai ales cei cu probleme cardiovasculare

„Totodată, trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv), cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Parizerul conţine cei mai mulți aditivi

Potrivit Capital, APC a realizat un top cu 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari. Astfel, parizerul cu șuncă DiaVist este pe primul loc, iar pe ultimul este situat mini parizerul de pui Cris-Tim, alături de Auchan și Facos.

1. DiaVist (parizer cu şuncă) – 19 aditivi;

2. DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) – 16 aditivi;

3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) – 15 aditivi;

4. Fox (parizer mini) – 13 aditivi;

5. Matache Măcelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) – 11 aditivi;

6. Reinert (parizer feliat) – 10 aditivi;

7. Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) – 9 aditivi;

8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) – 8 aditivi alimentari;

9. Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi;

10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).