Otrava din galantare! Românii mănâncă fructe cu pesticide, fără ca cineva să poată controla acest lucru

Otrava din galantare! Românii mănâncă fructe cu pesticide, fără ca cineva să poată controla acest lucru sursa: Arhiva EVZ

Directorul general al ANSVSA trage un semnal de alarmă cu privire la fructele care ajung pe rafturile din supermarket. Zeci de tone de lămâi și mandarine cu pesticide au fost descoperite de autorități doar în ultimele zile. Specialiștii susțin că nu întreaga marfă care ajunge pe galantar este testată. Pentru a putea ține în frâu această problemă, oficialul își propune construirea unui laborator de testare chiar la noi în țară.

În perioada sărbătorilor de iarnă, citricele sunt printre cele mai căutate fructe. Din acest motiv, specialiștii au înăsprit controalele, deoarece existența pesticidelor nu se poate observa cu ochiul liber. Conform informațiilor transmise de directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea, în ultimele două zile au fost descoperite 20 de tone de struguri, mandarine și lămâi care conțineau pesticide.

Din păcate, fructele contaminate nu se pot observa cu ochiul liber, așa că multe dintre acestea ajuns să fie puse pe mesele românilor. Autoritățile au declarat că se fac verificări la intrarea în țară cu privire la rezidurile de pesticide, acestea fiind examinate în laborator.

Probele se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa, se precizează în regulamentul european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pesticidele pot fi depistate doar de echipe speciale, în urma unor analize de laborator. Odată ajunse în magazine, consumatorii nu își pot proteja sănătatea, fiind imposibil de depistat produsele contaminate cu ochiul liber.

Turcia este cel mai mare distribuitor al legumelor contaminate cu pesticide

Conform declarațiilor făcute de Mihai Ponea în urmă cu aproximativ o lună, cea mai mare cantitate de produse contaminate cu pesticide vine din Turcia.

"Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel.

Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide.

Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE", a declarat Ponea într-un interviu oferit pentru Agerpres.

Directorul general al ANSVSA și-a făcut publică intenția de a realiza, în Constanța, un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume și fructe, cu ajutorul unei investiții de până la 10 milioane de euro.