Evenimentul Zilei > Justitie > După ce și-a ispășit sentința de TREI ani de închisoare, unul dintre presupușii autori ai jafului de la Banca Transilvania susține în continuare că este NEVINOVAT
După ce și-a ispășit sentința de TREI ani de închisoare, unul dintre presupușii autori ai jafului de la Banca Transilvania susține în continuare că este NEVINOVAT

După ce și-a ispășit sentința de TREI ani de închisoare, unul dintre presupușii autori ai jafului de la Banca Transilvania susține în continuare că este NEVINOVAT

Unul dintre autorii jafului de la Banca Transilvania, care a avut loc în data de 13 februarie 2009, a fost eliberat din închisoare. Andrei Hosu susține și acum, la momentul eliberării, că nu a comis jaful și că a stat pe nedrept la închisoare.

La ieșirea din închisoare Andrei Hosu a declarat că toată viața se va gândi că a fost închis pe nedrept și acuzat pentru o faptă care nu a comis-o. ”O să mă roadă toată viața. Atâția ani am chinuit aiurea pentru ceva ce nu am făcut”, a spus clujeanul, citat de clujust.ro.

Jaful de la Banca Transilvania, din februarie 2009, a fost rezolvat definitiv de justiție, printr-o sentință de compromis, dictată în luna mai 2015. De la 17 ani de închisoare, prima sentință, s-a ajuns, în final, la trei ani de închisoare.

După mai bine de cinci ani de procese, judecătorii de la Înalta Curtea de Casație și Justiție au dispus ca Andrei Hosu  și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj Napoca să execute câte trei ani de închisoare, deoarece în opinia a doi dintre magistrați, aceștia sunt autorii jafului de la Banca Transilvania.

Condamnați pe probe dubioase

Sentința a fost criticată de cei în cauză, deoarece la dosar există mai multe probe care indică fără dubiu, că cei doi nu au comis infracțiunea. Chiar și unul dintre cei trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a opinat pentru achitarea celor doi clujeni, ca urmare a dubiilor imense care există. În cele din urmă, ceilalți doi judecători din completul de trei, au votat pentru condamnare.

Printre probele care sunt în favoarea celor doi tineri se numără două expertize făcute de specialiştii Serviciului Român de Informaţii, din care rezultă că persoanele care au jefuit Banca Transilvania, au o altă înălţime decât a celor doi tineri, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu. Din expertiza efecuată de SRI rezultă că persoanele surprinse de camerele de luat vederi în timpul jafului au înălţimea mai mare cu zece centimetri decât cei doi.

Alte probe în care există un puternic dubiu se referă la expertizele ADN efectuate în cauza, deoarece de la fața locului s-au prelevat probe alterate care nu au putut stabili un rezultat concret.

Jaful de 66 de secunde

Pe filmarea înregistrată de camerele de luat vederi din bancă, se pot vedea doi tineri mascați care dau buzna în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur. În imagini, se poate observa cum paznicul sucursalei bancare a fost imobilizat şi cum angajatele şi-au păstrat calmul şi chiar au încercat să opună rezistenţă individului care a pătruns în zona unde se aflau ghişeele. Jaful a durat 66 de secunde, hoţii reuşind să fure 256.000 de lei

Un proces cu multe controverse

Bogdan Baciu și Andrei Hosu au avut parte de mai multe procese care i-au adus de la agonie la extaz și invers. În prima fază, la Tribunalul Cluj, după ani de procese și neconcordanțe, Bogdan Baciu a fost achitat iar Andrei Hosu condamnat la 17 ani de închisoare.

A urmat apoi apelul la Curtea de Apel Cluj, unde s-au administrat alte probe, verdictul dat de judecători fiind unul năucitor: câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi.

Recursul de la Înalta Curte de Casație a schimbat din nou verdictul și anume trei ani pentru fiecare dintre cei doi tineri, din care li se recunoaște perioada executată în arest de un an și patru luni de închisoare. Asta înseamnă că cei doi mai trebuie să execute încă șase luni pentru a îndeplini fracția de doi ani de închisoare, din totalul de trei ani pentru a putea fi eliberați condiționat.

Cei doi tineri au mai fost obligați să plătească Băncii Transilvania valoarea prejudiciului furat cu ocazia jafului și anume suma de 70.000 de euro.