Evenimentul Zilei > Istoria secreta > După ce l-a atacat pe Ceaușescu și-a pus ștreangul de gât și Securitatea i-a tras scaunul
După ce l-a atacat pe Ceaușescu și-a pus ștreangul de gât și Securitatea i-a tras scaunul

După ce l-a atacat pe Ceaușescu și-a pus ștreangul de gât și Securitatea i-a tras scaunul

Pe 19 octombrie 1981, administratorul blocului în care locuia în Koln l-a găsit pe Dan Coe spânzurat în fața ușii apartamentului său. Înainte criticase regimul Ceaușescu la Europa Liberă.

Medicii au făcut de urgență o intervenție chirurgicală, l-au reanimat direct, la cord deschis, dar nu l-au putut readuce la viață.

Nu s-a aflat niciodată dacă s-a sinucis sau a fost omorât marele fotbalist. Poliția germană a închis cazul ca sinucidere.

Regimul comunist i-a permis să călătorească, în 1980, în Belgia, unde evoluase între 1971 și 1973. De acolo a trecut în Germania, stabilindu-se la Köln, unde a cerut azil politic. Era celebru și iubit în România.

„Nu cred că-și lua el zilele, iubea prea mult viața”

Însă, la București se spunea că Dan Coe (foto în alb) și-a pus ștreangul de gât și Securitatea i-a tras scaunul.

„Nu se sugruma el, l-au făcut ăia că a vorbit una alta pe la radio. Nu cred că-și lua el zilele, iubea prea mult viața”, spunea colegul și prietenul său Rică Răducanu.

„Trecerea de la statutul de vedetă la cel de om obișnuit i-a provocat un șoc, i-a creat o stare pe care nu a putut să o depășească. În schimb, cu două, trei luni înainte să moară, am auzit la Europa Liberă o emisiune în care povestea necazurile pe care el și tatăl său le-au trăit în România. Nu știu dacă este un motiv destul de solid ca să-i atragă moartea, însă nu cred ca era atât de labil încât să se sinucidă”, considera Puiu Ionescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE