Evenimentul Zilei > International > DUEL TELEVIZAT între doi candidați la președinție: MACRON vs LE PEN. Cine a câștigat
DUEL TELEVIZAT între doi candidați la președinție: MACRON vs LE PEN. Cine a câștigat

DUEL TELEVIZAT între doi candidați la președinție: MACRON vs LE PEN. Cine a câștigat

Doi dintre principalii candidați în alegerile prezidențiale din Franța au intrat într-o dispută dură, aseară, în timpul primei dezbateri televizate între primii cinci candidați în acest scrutin.

Toți cei cinci candidați au lansat „săgeți” în timpul discuțiilor pe subiecte importante: locuri de muncăm, terorism, imigrație și Europa.

Disputa între centristul independent Emmanuel Macron (fost consilier al lui Francois Hollande) și populista de dreapta Marine Le Pen a fost ca o piesă de teatru politică, chiar momente dramatice în susținerea viziunilor lor opuse asupra viitorului Franței, comentează publicați The Telegraph.

Prestația lui Macron, în special, a fost atent urmărită. Una dintre marile surprize ale acestor alegeri a fost succesul fostului ministru al Economiei, care și-a schimbat campania, discursul, s-a poziționat mai la centru, deși era de stânga, și se declară independent. Dar Le Pen, liderul anti-UE și anit-imigrație, a căutat tot timpul oportunități pentru a „marca puncte” împotriva lui, în această discuție.

Sondajele de opinie sugerează că ea și Macron ar putea fi rivali dircție al celui de-al doilea tur al alegerilor, în 7 mai, ața că ambii au încercat să iasă în evidență.

În timp ce Macron discuta despre politică externă, Le Pen l-a descris ca fiind „insipid” și „lipsit de substanță”. „Noi nu înțelegem ce vrei tu, de fapt”, a spus ea.

În dezbaterea desfășurată timp de trei ore, Macron a dovedit, însă, că se poate apăra, deși nu are o experiență prea vastă într-o funcție publică, el a încercat să se comporte ca un candidat cu prestanță, care nu poate fi învins prea ușor.  

Unul dintre cele mai fierbinți dispute a fost cea centrată pe locul religiei în Franța și separarea bisericii de stat. Macron a reacționat ferm când Le Pen l-a acuzat că susține costumul de baie musulman – sugerând, de fapt, că rivalul ei nu este complet în favoarea valorilor seculare franceze.

„Nu am nevoie de un ventriloc”, a răspuns el. „Atunci când vreai să spune ceva, spun foarte clar”, a adăugat Macron. La rândul său, a acuzat-o pe Le Pen că folosește Islamul pentru a diviza societatea franceză. Le Pen vrea ca toată simbolurile religioase vizibile, purtate de oameni, inclusiv vălul islamic sau kippa evreiască, să fie interzise în public.

„Capcana în care cădeți, doamnă Le Pen, cu provocările dvs, va fi că veți diviza societatea franceză”, a susținut Macron. A încercat să facă glume pentru a dezamorsa atacurile lui Le Pen, când aceasta a sugerat că fostul bancher ar avea datorii față de lobbiștii financiari, care l-au ales: „V-ați plictisi fără mine!”, a încercat să fie șarmant Macron.

Francois Fillon, candidatul de dreapta, a fost, în schimb, extrem de retras și s-a abținut de la a intra în polemici. Considerat, la început cel mai important candidat, cu cele mai multe șanse de a se muta la Palatul Elysee, campania lui Fillon a fost extrem de grav afectată după dezvăluirile legate de angajarea soției și a copiilor săi la Parlament. Fostul premier părea obosit și absent în timpul dezbaterii, remarcă sursa citată. „Poate am făcut greșeli, am defecte. Dar cine nu are? În schimb, am experiență”, a explicat Fillon.

Candidatul socialist Benoît Hamon și liderul extremei-stângi, Jean-Luc Melenchon, ambii au încercat să-și crească șansele și au fost primii care au atacat-o pe Le Pen. Hamon a descris atitudinea lui Le Pen „grețoasă”, după ce ea a vorbit despre școlile franceze care sunt un „coșmar zilnic”, extrem de periculoase pentru elevii care merg la cursuri „cu teama în stomac”.