Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa de urgenţă 2/2020 care proroga termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august 2020. Într-o declarație de presă susținută vineri, premierul a atras atenția că parlamentarii votează acte normative fără să țină cont de realitatea economică din țară.

”Suntem în analiză. Şi aici răspunsul pe care îl dau este foarte clar: noi suntem un guvern responsabil. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp nu are nici o legătură cu realitatea economică din România, noi şi noi acte normative care generează (…) noi cheltuieli pentru buget şi care riscă să arunce România în haos.

Nu este normal. Fac apel la responsabilitate către membrii Parlamentului: nu mai votaţi astfel de acte normative, nu mai votaţi pomeni, nu mai votaţi creşteri de cheltuieli, pentru care nu există resurse financiare”, a declarat Ludovic Orban, vineri, când a fost întrebat dacă liberalii iau în calcul atacarea la CCR a Legii privind dublarea alocaţiilor adoptată recent în Parlament.

Premierul a punctat și că ”România se află într-o situaţie mai dificilă decât alte ţări europene”, moștenind, un deficit şi grave dezechilibre economice, care au fost provocate de guvernarea anterioară. ”Expunerea noastră la criză este mult mai mare, cu riscuri mult mai mari. Dacă nu suntem prudenţi, dacă nu gândim fiecare măsură, dacă nu chibzuim fiecare pas, riscăm să provocăm o gravă criză economică”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Pentru relansarea economiei, Guvernul a pregătit măsuri ”care vor genera efecte favorabile asupra economiei şi asupra vieţii fiecărui cetăţean”, a mai arătat premierul. Acesta a explicat de ce nu pot fi puse acestea în practică.

”O majoritate parlamentară controlată de PSD ne generează noi şi noi poveri, noi şi noi cheltuieli pentru care nu există resurse financiare şi riscă să ne ducă în situaţia în care să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru investiţii, să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru susţinerea companiilor, să nu mai putem să cheltuim nici un leu pentru susţinerea angajaţilor din companiile afectate.(…)

În ceea ce ne priveşte, vom îndrepta orice măsură care nu este sustenabilă din punct de vedere economic”, a mai declarat prim ministrul Ludovic Orban.