Dubai, paradisul maşinilor abandonate de străini

Dubai, paradisul maşinilor abandonate de străini

Rămaşi fără bani de rate, numeroşi lucrători în construcţii fug din emirat, lăsându-şi autoturismele de lux în parcările aeroportului.

Mulţi dintre lucrătorii străini din Dubai au crezut că au acces la simbolul suprem al bogăţiei personale - o maşină de lux pe care extrem de puţini şi-ar fi permis-o din banii câştigaţi acasă. Dar, în prezent, confruntaţi cu datoriile devenite împovărătoare pe fondul crizei financiare care nu a ocolit nici acest teritoriu fabulos de bogat, numeroşi expatriaţi îşi abandonează limuzinele la aeroport şi se întorc în ţările de origine. „The Times“ arată că ei încearcă astfel să evite închisoarea pe care ar fi riscat-o pentru neplata împrumuturilor contractate.

Poliţia emiratului a ridicat peste 3.000 de maşini de lux abandonate în parcările Aeroportului Internaţional din Dubai, în ultimele câteva luni. Majoritatea autovehiculelor - jeepuri, limuzine şi câteva Mercedesuri - aveau cheile lăsate în contact. Unele dintre acestea aveau în torpedou carduri de credit, toate folosite la limită. Altele aveau bileţele cu scuze plasate la vedere, pe bord sau lipite pe parbriz. „Zilnic găsim parcă tot mai multe maşini. Perioada Crăciunului a fost cea mai rea - găseam peste 25 în fiecare zi“, a spus un oficial al aeroportului, sub protecţia anonimatului.

Mandate de arestare pe numele fugarilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza financiară internaţională a provocat încetinirea expansiunii economice a Dubaiului, mulţi dintre străini rămânând cu mai multe locuinţe şi ipotecile aferente, pe care nu le puteau plăti fără a face alte credite. „Mulţi oameni trăiau pe picior mare, investind în imobiliare şi în stiluri de viaţă pe care nu şi le puteau permite“, a explicat un director de bancă. În baza Sharia (legea islamică, prevalentă în Dubai), pedepsele pentru incapacitatea de plată a împrumuturilor sunt severe. Emiterea unui cec fără acoperire, spre exemplu, se pedepseşte cu închisoare indiferent de sumă.

Poliţia din Dubai a emis deja mandate de arestare pe numele posesorilor de maşini abandonate. Cei care se vor întoarce în emirat riscă să fie arestaţi încă de la aeroport. Autoturismele ridicate de poliţie sunt revândute de bănci în cursul unor licitaţii organizate săptă mânal. Mărcile cel mai frecvent întâlnite în anunţurile publicate în ziare sunt BMW, Porsche şi Mercedes. La nivel oficial, nu există statistici sau cifre exac te privind numărul străinilor care pleacă din Dubai. „Zvonurile sunt însă copleşitoare. Dubaiul se goleşte“, a declarat un diplomat străin.