Drumul către sângele artificial. Cercetătorii au făcut progrese

Drumul către sângele artificial. Cercetătorii au făcut progreseSânge. Sursa: Arhiva EVZ

Drumul către sângele artificial. Studii clinice din Statele Unite, Regatul Unit şi Japonia explorează înlocuitori artificiali ai sângelui, în încercarea de a preveni decesul din cauza lipsei de sânge.

Milioane de oameni mor în fiecare an la nivel global din cauza lipsei accesului la sânge, au arătat studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Sângele transportă oxigenul în întregul organism şi elimină deşeurile, printre multe alte funcţii esenţiale.

Drumul către sângele artificial

Sângele produs în laborator a fost utilizat pe oameni în cadrul primului studiu clinic în 2022, în special la pacienţii cu grupe sanguine rare. Oamenii de ştiinţă încearcă să facă sânge artificial cât mai repede. Acest sânge ar putea rezolva problemele de penurie, în special pentru cei cu grupe sanguine rare.

Analize

Analize. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii lucrează și la dezvoltarea sângelui sintetic ca parte a eforturilor de a sprijini medicina de urgenţă, chirurgia şi transfuziile.

Sângele artificial este un termen larg care include atât sângele produs în laborator, cât şi sângele sintetic. Sângele sintetic, care este încă în curs de studiu, este un substitut complet creat de om şi nu conţine celule umane. Aceste molecule proiectate imită funcţia celulelor sanguine prin transportul oxigenului.

Cum este creat sângele artificial

Sângele produs în eveste creat prin cultivarea globulelor roşii umane într-un mediu controlat în afara corpului. Odată disponibile, celulele sanguine cultivate în laborator ar putea face tratamentul anumitor cazuri medicale mai eficient, a declarat Cedric Ghevaert, profesor de medic.

Analize

Analize/ Sursa foto Arhiva EVZ

Trombocitele cultivate în laborator ar putea fi mai eficiente în oprirea sângerării la pacienţii cu traumatisme, comparativ cu cele administrate pacienţilor cu leucemie, care primesc trombocite pentru a preveni sângerarea, mai degrabă decât pentru a opri sângerarea activă.

Produsele din sânge sintetic sau produs în laborator sunt, momentan, doar în stadiul de cercetare şi dezvoltare. În 2022, un studiu clinic desfăşurat în Regatul Unit a marcat o etapă importantă prin transfuzia de globule roşii crescute în laborator unor voluntari umani pentru a evalua standardele de siguranţă şi longevitatea acestora

Ar fi necesare mai multe teste înainte ca acest produs să poată fi aprobat din punct de vedere medical pentru utilizare comercială. Producerea de sânge cultivat în laborator este în prezent mult mai costisitoare decât utilizarea sângelui donat.

Transfuzie cu celule roșii de sânge produse în laborator

Un studiu clinic efectuat în 2022 în Regatul Unit a marcat primul caz de transfuzie cu celulele roşii de sânge produse în laborator. Un mic studiu iniţial desfăşurat în Japonia în 2022 a testat vezicule de hemoglobină, mici componente artificiale ale sângelui concepute pentru a transporta oxigenul în acelaşi mod în care o fac globulele roşii reale.

Cu toate acestea, există multe obstacole în calea fabricării comerciale a sângelui. Printre acestea se numără modalitatea de creştere a producţiei pentru a satisface cererea clinică, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi funcţionalitatea produselor din sânge cultivate în laborator sau sintetice.

Autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii, precum Administraţia pentru Alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) încă stabilesc dacă sângele produs în laborator ar trebui clasificat drept terapie celulară sau medicament.

„Acesta este un tip nou de produs pentru orice autoritate de reglementare, ceea ce înseamnă că ne aflăm într-un teritoriu necunoscut”, a precizat el.

Ar putea atenua penuria globală de sânge

Sângele artificial are potenţialul de a atenua penuria globală de sânge, în special în ţările cu venituri mici şi medii, au declarat cercetătorii.

Studiile recente arată, de asemenea, că sunt necesare aproape 2.000 de unităţi de sânge la 100.000 de persoane pentru a satisface cererile medicale globale, însă persistă penurii grave, în special în Africa Subsahariană, Asia de Sud şi Oceania.

Ne puteți urmări și pe Google News