Curtea de Apel Constanța obligă acum statul român să îi achite omului suma de 10.000 de euro daune morale și 8000 de lei, daune materiale.

Constănțeanul a fost condamnat în urmă cu trei ani, aflând că trebuie să facă meargă la închisoare abia când polițiștii s-au prezentat la el acasă pentru a-l duce la penitenciar. Abia atunci a aflat că fusese inculpat și judecat pentru înșelăciune și fals în înscrisuri într-un proces în care a fost de fapt citat la o altă adresă decât cea în care locuiește. De aceea nici nu avea cum să conteste decizia Judecătoriei, aceasta rămânând definitivă. Doar polițiștii au fost cei care i-au găsit adresa legală de domiciliu.

Ajuns la închisoare, constănțeanul a reușit să facă cerere de redeschidere a dosarului în care fusese judecat și condamnat, practic în lipsă. Instanța a admis solicitarea și astfel, după 159 de zile de carceră, a decis achitarea lui pe motiv că nu există probe din care să rezulte că a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa, respectiv înșelăciune și fals în înscrisuri. A fost pus în libertate.

Bărbatul s-a adresat apoi Tribunalului Constanța, cerând Statului Român, prin Ministerul de Finanțe, prejudicii pentru erorile judiciare. A solicitat 50.000 de euro, repararea daunei morale și 8000 de lei, prejudicii materiale. Judecătorii au admis, în parte, solicitarea omului, stabilind ca Statul Român să-i acorde despăgubiri morale de 10.000 de euro, respectiv 8.000 de lei, daune materiale, și 2000 de lei, cheltuieli de judecată. Soluția a fost contestată atât de constănțean cât și de către Ministerul de Finanțe. Astăzi, Curtea de Apel Constanța a menținut soluția Tribunalului, decizia fiind definitivă. (Foto arhiva)