Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea și Zgonea, în tandem fără voia lui Ponta
Dragnea și Zgonea, în tandem fără voia lui Ponta

Dragnea și Zgonea, în tandem fără voia lui Ponta

Premierul s-a împotrivit noii formule de conducere a PSD. El a propus să nu mai existe funcția de președinte executiv, ci patru prim-vicepreședinți

Comitetul Executiv Național al PSD a votat ieri componența noului Birou Permanent Național (BPN). Deși Victor Ponta propusese ca funcția de președinte executiv să fie eliminată, lucru cu care mai mulți lideri social-democrați, inclusiv Dragnea, păreau a fi de acord, și înlocuirea acesteia cu alte patru de primvicepreședinți, lucrurile s-au schimbat radical. În cazul în care propunerea premierului ar fi fost aprobată, Zgonea ar fi rămas în afara conducerii PSD. Întrebat, în timpul ședinței, dacă ar putea rămâne fără vreo funcție de conducere, Zgonea a spus: „Numai Dumnezeu știe!”.

Mai bine de trei ore conducerea PSD a dezbătut dacă e nevoie de președinte executiv sau nu. „Au fost argumente și contraargumente dacă să rămână sau nu funcția de președinte executiv. (…) Victor Ponta a făcut propunerea, dar nu a fost susținută”, a zis Dragnea.

La final s-a decis: au rămas în organigramă cu președintele executiv, secretarul general și 14 vicepreședinți. Doar patru persoane au votat împotrivă, printre care și premierul Victor Ponta, au declarat pentru EVZ surse social-democrate.

Interdicții pentru vicepreședinți

Președintele interimar al PSD a anunțat că din cele 14 funcții de vicepreședinte, patru vor fi alocate femeilor. Însă viitorii vicepreședinți nu vor putea ocupa două funcții de conducere în partid. „O propunere care s-a dezbătut foarte mult fost ca un membru (n.r. – al BPN) să nu poată avea o funcție la nivel județean și la nivel național”, a mai spus Dragnea. Astfel, cei care vor dori să fie vicepreședinți la nivel național și ocupă o funcție de conducere la nivel local vor fi nevoiți să aleagă. Totodată, miniștrii nu vor mai avea drept de vot în BPN, ci doar premierul.