Întrebat dacă e de acord cu Ion Iliescu, potrivit căruia alegerile nu au fost pierdute din cauza etichetei de comunism, asociată PSD, Dragnea a răspuns: ”Nu, pentru că alegerile au fost pierdute şi din cauza acestei etichete”.

”Eu nu am spus că e vina domnul preşedinte Iliescu. Dar s-a strigat asta, s-a scris pe Facebook, s-a spus la mitinguri, au spus oamenii, a fost una din cauze. Dar nu e de vină Ion Iliescu. Asta ar fi chiar culmea, să dăm vina pe Ion Iliescu. Categoric nu”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă Iliescu ar trebuie să facă un pas în spate sau în lateral şi să nu mai apară public lângă liderii partidului, Dragnea a spus: ”Eu nu am folosit niciodată această expresie, că nu suntem la un ansamblu de dansuri într-un partid, sincer”.

”Şi domnul Iliescu are locul lui foarte bine stabilit atât în istoria partidului, cât şi în istoria României. Nu este problema Ion Iliescu. Categoric nu. Ion Iliescu a făcut pentru această ţară ceea ce nu au făcut mulţi la vremea respectivă şi pentru asta e respectat şi recunoscut de foarte mulţi oameni. Nu din cauza lui Ion Iliescu am pierdut noi alegerile, categoric nu”, a subliniat Dragnea.

Întrebat cum îşi propun social-democraţii să dea deoparte eticheta de „comunişti”, Dragnea a spus că încă nu se ştie. ”Încă nu ştim. Dacă cineva are acum răspunsul, îl primim cu dragă inimă”, a afirmat Dragnea.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță a afirmat, într-o declaraţie dată publicităţii săptămâna trecută, după şedinţa conducerii PSD, că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă şi că ar trebui şi ca toţi cei cu probleme să fie suspendaţi din partid, enumerându-i pe Mazăre, Constantinescu, Duicu, Pendiuc, Mocanu, Hrebenciuc.

"Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se asează la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu şi generaţia sa. Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred că e momentul ca Ion Iliescu sa se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD", afirmă Ghiţă, apreciind că e necesară reformarea PSD şi că toate partidele "trebuie să arate că au un răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie şi ineficienţă".

În replică, preşedintele PSD Sector 1, europarlamentarul Cătălin Ivan, a cerut, vineri, conducerii PSD să se delimiteze de afirmaţiile făcute de Sebastian Ghiţă despre preşedintele de onoare, Ion Iliescu şi să-l sancţioneze pentru ”obrăznicia fără margini” făcută la adresa fondatorului partidului.

”Îi cer public lui Sebastian Ghiţă să revină asupra declaraţiilor de ieri, făcute poate într-un moment de tensiune sau supărare, să-şi ceară scuze domnului Ion Iliescu şi tuturor celor care au înfiinţat şi construit acest partid. Sunt zeci de mii de membri de partid care au pus suflet, au făcut sacrificii, au dus nenumărate bătălii, în timpuri în care domnul Ghiţă era finanţatorul altor partide politice”, a precizat Ivan.