Evenimentul Zilei > Actualitate > MĂRTURIE. LIVIU DRAGNEA povestea în 2013 că LAURA CODRUȚA KOVESI va fi numită șefă la DNA pentru că era foarte supărată pe TRAIAN BĂSESCU | „Noi suntem statul!” (V)
MĂRTURIE. LIVIU DRAGNEA povestea în 2013 că LAURA CODRUȚA KOVESI va fi numită șefă la DNA pentru că era foarte supărată pe TRAIAN BĂSESCU | „Noi suntem statul!” (V)

MĂRTURIE. LIVIU DRAGNEA povestea în 2013 că LAURA CODRUȚA KOVESI va fi numită șefă la DNA pentru că era foarte supărată pe TRAIAN BĂSESCU | „Noi suntem statul!” (V)

Liviu Dragnea revine ca personaj și în acest episod. Operațiunea „Noi suntem Statul!”, devoalată de Evenimentul Zilei, a adus în fața opiniei publice o întreagă ramificație de relații personale, interese oculte și asocieri între oameni politici, judecători , procurori, ofițeri de informații care descoperă o parte a politicii pe care mulți oameni nici nu o bănuiau. Sincer vorbind, amploarea descoperirilor făcute pe parcursul documentării acestor materiale, m-a surprins și pe mine, nebănuind că în ultimii 10-12 ani a existat o asemenea pânză de păianjen care a cuprins instituțiile Statului, de la Justiție, la Guvern, trecând prin serviciile de informații.

Liviu Dragnea revine ca personaj și în acest episod

 

O parte din cei care citesc și comentează pun pe seama președintelui Traian Băsescu această încrengătură de interese, dar o citire atentă a dezvăluirilor ne demonstrează caracterul transpartinic al acestora. 

Singurul reproș care cred că i se poate face lui Traian Băsescu este acela că a ținut în funcții-cheie aceeași oameni timp de 10 ani, fără a înțelege că frustrările și puterea pe care aceștia o acumulează se vor întoarce nu doar împotriva lui, ci chiar împotriva instituțiilor pe care aceștia le conduc. 

Senzația eternității în funcție, dublată de lipsa unei educații democratice, a făcut ca ceea ce părea un exemplu de predictibilitate să se transforme în oportunități de rezolvare a nemulțumirilor și frustrărilor personale prin emiterea unui număr-record de mandate de siguranță națională, valorificate în dosare DNA.  

Așa cum am mai precizat, rostul acestor dezvăluiri nu este de a ataca instituțiile de forță ale Statului, SRI, DNA, SIE sau Justiție, ci de a scoate la lumină vulnerabilitățile acestuia. 

Din ce în ce mai mult înclin să cred că a existat o premeditare în construcția relațiilor personale sub acoperire instituțională. 

Astăzi veți citi o primă mărturie, a unui vechi membru PSD, Valer Marian, recunoscut prin pozițiile sale dure la adresa lui George Maior și Florian Coldea încă din perioada anterioară primului mandat de premier a lui Victor Ponta. 

Din perspectiva anchetelor noastre două lucruri sunt importante:

  1. Valer Marian a aflat că va fi schimbat din funcția de președinte al PSD Satu Mare, de la unul dintre participanții la partidele de tenis Maior-Dragnea-Oprea-Ponta-Dîncu. După cum mi-a spus fostul senator PSD, “abia după ce am citit relatările din Evenimentul zilei am înțeles ce a vrut să spună cel care m-a avertizat că la o partidă de tenis a aflat că urmează să fiu mazilit”. 
  2. Liviu Dragnea i-a spus în 2013 că Laura Codruța Kovesi va fi numită, la propunerea lui Victor Ponta, în fruntea DNA pentru că s-a schimbat, pentru că este supărată pe Traian Băsescu, pe care are de gând să-l ancheteze. Repet, discuția a avut loc în 2013, când încă Traian Băsescu era președinte al României.

Așa cum spuneam, aceste evenimente se petreceau în perioada în care Traian Băsescu credea că Maior-Coldea-Kovesi-Stanciu-Bica-Udrea sunt ECHIPA LUI. 

O greșeală pe care sunt convins că o regretă profund!

Dan Andronic

VALER MARIAN – MĂRTURIE DESPRE CEI MAI DE VAZĂ TENISMENI AI ROMÂNIEI

Serialul publicat de Evenimentul zilei, sub incitantul titlu ”Noi suntem Statul”, este în opinia mea plauzibil în mare parte. Spun acest lucru în baza unor informații pe care le dețin și prin prisma unor experiențe personale.

Factorul coagulant George Maior. Cumetrii și prietenii

Grupul a început să se structureze după alegerile parlamentare din decembrie 2008, la care PSD și PDL s-au aflat la paritate și în urma cărora a fost constituit efemerul guvern de mare coaliție în urma unor negocieri purtate de președintele Traian Băsecu cu vicepreședintele PSD, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, și membri ai grupului de la Cluj. 

Factorul coagulant al grupului a fost ex-directorul SRI, George Maior, care era nașul de căsătorie al lui Victor Ponta, şi care se afla în relații de prietenie cu Vasile Dîncu și-l avea cel mai apropiat colaborator pe generalul Florian Coldea, primul său adjunct și șeful operativ al SRI. Cu generalul Gabriel Oprea, George Maior a pus bazele unei relații strânse de prietenie la nunta fiicei fostului ministru PSD, Ioan Rus, care a avut loc la Cluj Napoca în vara anului 2008. 

Ioan Rus se afla în relații apropiate cu amândoi, fiind nașul lui George Maior la prima căsătorie, respectiv coleg cu Gabriel Oprea în guvernul Năstase. 

Grupului i s-a raliat din 2009 și Laura Codruța Kovesi, care deținea atunci funcția de procuror general al României, o dovadă în acest sens fiind faptul că în seara zilei celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 (6 decembrie), după publicarea exit-poll-urilor care îl dădeau câștigător pe Mircea Geoană, a fost prezentă la domiciliul generalului Gabriel Oprea, pe atunci vecepresedinte al PSD, împreună cu șefii SRI, George Maior și Florian Coldea. 

Impunerea lui Ponta ca președinte al PSD

O primă operaţiune reușită a grupului a fost catapultarea lui Victor Ponta în fruntea PSD la Congresul din februarie 2010. Am afirmat public de mai multe ori că alegerea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD a compărut drept o operațiune orchestrată de un serviciu secret.

Începând cu retragerea lui Adrian Năstase și Miron Mitrea, și presiunile asupra lui Cristian Diaconescu și continuând cu trădarea secretarului general Liviu Dragnea și influențarea delegațiilor printr-o implicare activă a grupului de la Cluj și a socrului Ilie Sârbu, fost ofiţer deplin conspirat al Securității ceaușiste, toate au fost semnele unei operațiuni speciale. 

George Maior avea interes ca cel mai mare partid din România să fie preluat de un apropiat de-ai săi, iar generalul Florian Coldea avea motive să se răzbune pe Mircea Geoană, după ce în 2007 era cât pe ce să fie eliberat din funcție după prezentarea de către fostul președinte al PSD a unor biletele cu adnotări despre anumiți judecători de la Curtea Constituțională.

Prin concursul substanțial al lui Maior și Coldea, grupul a bifat în 2010 o a doua operațiune reușită pe eșichierul politic autohton: înființarea unui partid-marionetă, a unui partid-balama, condus de generalul Gabriel Oprea, care să asigure o guvernare majoritară și stabilă pentru PDL, partidul de suflet al președintelui Băsescu, care rupsese alianța de guvernare cu PSD în septembrie 2009. 

UNPR a fost constituit prin racolarea de parlamentari și aleși locali, îndeosebi din PSD, dar și din PNL, prin șantajarea cu dosare penale sau informații compromițătoare, ori prin oferirea unor sinecuri pentru ei sau membri ai familiilor. 

Binomul SRI-DNA instrumenta dosare mai mult sau mai puțin acoperite de probe unor parlamentari și în acest context aceștia erau abordați de generalul Gabriel Oprea, care le promitea sprijin pentru o soluționare favorabilă ori măcar pentru tergiversarea lor.

Cum am devenit o victimă a tenismenilor de la T14

Despre partidele de tenis ale membrilor grupului am aflat în primăvara anului 2012, când unul dintre cei mai importanți membri m-a avertizat că Victor Ponta i-a spus la o partidă de tenis jucată cu George Maior și Florian Coldea că o să mă schimbe din funcția de președinte al organizației județene Satu Mare a PSD. 

I-am solicitat acestuia să-i transmită lui Victor Ponta că abia aștept să mă schimbe, deoarece nu mi-am dorit această funcție, acceptând-o la insistențele sale cu un an și jumătate în urmă. Ponta nu și-a materializat intenția în 2012, probabil pentru că urmau alegeri locale și alegeri parlamentare și PSD avea nevoie de aportul meu. A devenit tot mai rece și mai distant față de mine. Această atitudine m-a frapat în contextul în care până atunci își exprimase de multe ori aprecierea pentru declarații și interpelări pe care le-am prezentat în Senat.

Nu am găsit altă explicație decât că a fost influențat de Maior și Coldea pentru unele declarații critice la adresa șefilor SRI și a procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi. 

Cu câteva zile înainte de discuția sus-menționată am prezentat în Senat cea mai amplă și documentată declarație politică despre procurorul general Kovesi, în care am făcut referiri critice și la protectorul său Florian Coldea. 

Tot în perioada respectivă, Ilie Sârbu, care era liderul grupului PSD din Senat, mi-a spus că directorul SRI, George Maior, este foarte supărat pentru că am fost la domiciliul părinților generalului Coldea din județul Arad împreună cu jurnalistul Ovidiu Ohanesian, apreciind această vizită drept un act de terorism. Apropo de această vizită, tatăl generalului Coldea mi-a spus cu ocazia respectivă că fiul său a fost la casa părintească înainte de Crăciun, la tăierea porcului, împreuna cu ”niște domni de la București si Cluj”, deducând că au fost principalii parteneri de tenis ai șefului operativ al SRI.

Victor Ponta mă împingea să fac declarații despre Coldea și Kovesi, apoi m-a executat

Atunci am constatat pe propria piele duplicitatea și inconsecvența lui Victor Ponta. Nu mai departe decât în luna februarie 2012, cu ocazia unei discuții pe care am avut-o la sediul central al PSD pe tema organizării alegerilor locale, la despărțire i-am spus lui Ponta că am în pregătire ample declarații politice referitoare la Kovesi și Coldea, pentru care m-am documentat vreo doi ani. Ponta mi-a spus să le dau drumul, precizându-mi că nici el, nici PSD nu ocrotesc pe nimeni. 

După un an, respectiv în data de 25 martie 2013, Victor Ponta m-a invitat pentru a doua oară la sediul central al PSD, unde mi-a sugerat să mă retrag din funcția de președinte al PSD Satu Mare, motivându-mi că Ambasada  SUA la București i-a făcut mai multe reproșuri din cauza declarațiilor mele politice referitoare la șefii Parchetului General, DNA și SRI și precizându-mi că se consideră că aceste declarații ar fi girate de conducerea centrală a PSD, având în vederea calitatea mea de membru al Comitetul Executiv Național. 

Am convenit să renunț la această funcție, dar să am mână liberă pentru a face orice declarație sau interpelare în continuare. În pofida răspunsului pozitiv al președintelui PSD, după nici o lună am fost împiedicat să particip la Congresul PSD, iar după două luni am fost exclus din partid. 

Horia Georgescu de la ANI, partenerul de tenis al lui Ponta.

Tot în cursul anului 2012, după ce Victor Ponta a devenit prim-minstru, am aflat de la colegii din grupul senatorial PSD că acesta joacă tenis cu președintele interimar al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, care era considerat de majoritatea acestora drept un dușman al PSD. 

Realitatea este că, după ce l-a slugărit pe Traian Băsescu, Horia Georgescu a încercat și a reușit să intre sub pielea noului premier pentru a fi menținut în funcție. În scurt timp, Georgescu a fost numit definitiv în funcția de președinte al ANI și a început să-l slujească pe Ponta împotriva adversarilor săi, inclusiv cei din partid. 

Am simțit pe pielea mea amiciția de pe gazon dintre Ponta și Georgescu. După excluderea din PSD mi-a fost fabricat de către ANI un raport de incompatibilitate în baza unei adrese false de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, unde tocmai fusese numită director general o apropiată a șefului Guvernului. După un an și jumătate am obținut anularea raportului ANI în justiție. 

Fără să mă plâng, aș putea spune că am fost o victimă politică a tenismenilor cu care s-a acompaniat Victor Ponta.

Numirea lui Kovesi, în varianta Dragnea

La scurt timp după ce am renunțat la funcția de președinte al PSD Satu Mare, Liviu Dragnea, pe atunci secretar general al partidului și mâna dreaptă a lui Ponta, a venit cu un elicopter la Satu Mare în data de 5 aprilie 2013, când a participat la o întrunire a producătorilor de palincă din nord-vestul României. 

Liviu Dragnea a ținut să avem o discuție cu ocazia respectivă, în care m-a asigurat că o să am un viitor luminos în PSD. Am intuit că a fost trimis de câtre Victor Ponta și Ilie Sârbu, cărora le adresasem, cu câteva zile înainte, câteva întrebări printr-o scrisoare închisă (cele deschise au urmat ulterior). 

Dat fiind că premierul Ponta anunțase în 3 aprilie, având și calitatea de minstru interimar al justiției, că o va propune pe Laura Codruța Kolesi în funcția de procuror al DNA, l-am întrebat pe Dragnea cum explică gestul acestuia, după ce în întrunirile de partid se declarase împotriva lui Kovesi, care nu era deloc agreată de liderii și membrii PSD. Dragnea mi-a răspuns că au trebuit să dea curs solicitării în acest sens a europenilor și americanilor.

Mai mult, Liviu Dragnea mi-a precizat că Laura Codruţa Kovesi s-a schimbat, întrucât, la o discuție pe care au avut-o cu aceasta, a afirmat că dacă va fi susținută să ocupe funcția de procuror șef al DNA, va începe anchetarea lui Băsescu, pe care este foarte supărată. 

Să fi avut loc această discuție la tet-a-tet-ul de la Vila K2 devoalat de “Evenimentul zilei”? 

Probabil că Dragnea a sperat că va scăpa de dosarul referendumului, care i-a fost instrumentat în perioada în care DNA a fost condusă de Daniel Morar. Ceea ce a urmat se știe. 

URMĂTORUL EPISOD în ziarul de marți.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: