Editura Evenimentul si Capital

Draga Olteanu Matei, la 85 de ani. „Noi nu suntem lăutari, noi suntem halitori de bobiţe”

Autor: | | 0 Comentarii | 3391 Vizualizari

De la coana Chirița la Varvara lui nea Mărin, rolurile jucate de Draga Olteanu Matei au rămas şi vor rămâne, multă vreme, impregnate pe retina oricărui cinefi l din România. Artista a avut o carieră strălucită marcată de roluri memorabile, mai ales în creaţii de comedie, interpretate în peste 90 de fi lme, 100 de producţii de televiziune şi 50 de piese de teatru. Acum, în pragul vârstei de 85 de ani, actriţa se bucură de liniştea şi de aerul curat din Piatra Neamţ.

A lăsat Bucureştiul în urmă cu şapte ani, când, escrocată de o avocată, prietenă de familie, s-a decis să se mute definitiv în Moldova şi să iasă de sub reflectoare. Lovitura de graţie pe care a primit-o în 2014, când soţul, dr. Ion Matei, a decedat, după 44 de ani de căsătorie, a făcut-o să dispară inclusiv din centrul atenţiei publice şi să evite contactul cu presa.

Acum, Draga Olteanu Matei spune că, de ziua ei, nu are planuri speciale. „O să fac ce-o să vrea Dumnezeu. Autorităţile de aici (n.r. – Piatra Neamţ) au organizat un festival pentru mine. Nici nu cred că merit un asemenea lucru”, ne-a declarat marea actriţă.

De altfel, atenţia pe care nemţenii i-o acordă pare să o stânjenească: “De când am venit în Piatra Neamţ, mă simt foarte ocrotită, toată lumea se poartă extraordinar cu mine, toţi cei de aici mă cunosc şi îmi cer autografe, iar eu renunţasem de mult la statutul de vedetă”.

Se sărbătoreşte doar de sf. Emilia

Şi, totuşi, cum sărbătoreşte cei 85 de ani de viaţă? Draga Oltenu Matei ne spune că nu a ţinut niciodată cont de ziua sa de naştere: “Pentru mine, ziua de naştere nu are mare importanţă. Când eram mică, mă serba mama, dar apoi, când m-am mutat de lângă ea, nu am mai serbat-o niciodată”.

Artista are glasul sugrumat şi un ton de resemnare. „Hai să-ţi zic un secret: de fapt, eu mă sărbătoresc de sfânta Emilia, pentru că aşa mă cheamă în acte. Emilia Draga Olteanu Matei. Pe vremea când m-am născut, era o tradiţie ca nepoţii să poarte un prenume al bunicii. Iar pe bunica o chema Emilia”, ni s-a confesat ea.

Se va duce, însă, la festivalul organizat în cinstea ei: „E adevărat, autorităţile au făcut un gest deosebit, dar mie îmi este foarte greu să mă sărbătoresc în public. Totuşi, o să mă duc”.

„În pulberi mă voi spulbera”

Există în vocea Dragăi Olteanu Matei o undă de tristeţe, de parcă lumea, în temporalitatea ei, s-ar fi comprimat până la stadiul de clipă. Cu vocea gâtuită de emoţie, ne recită cele mai dragi versuri ale domniei sale, un citat clasic din Omar Khayyam:

„Am venit pe lume-mai bogatai ea?

Voi plec a din lume -pierderea-o fi grea?

vai, cine-mi va spune pentru ce din pulberi

m-am iscat, şi-n pulberi mă voi spulbera?”.

Apariţiile sale în presă s-au rărit tot mai mult cu trecerea anilor. De ce? „Presa nu ne tratează aşa cum se cuvine pe noi, artiştii. N-a înţeles că noi interpretăm după partituri, nu după ureche, ca lăutarii. Noi nu suntem lăutari, suntem halitori de bobiţe, cum zic ţiganii despre cântăreţii care înţeleg portativul”.

De ce nu a avut copii

Soarta Elenei Udrea, DECISA! Veste de ULTIMA ORA, din Costa Rica

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI