Șeful Secției Chirurgie Toracică din cadrul Spitalul Universitar Bucuresti, doctorul Florin Chirculescu, susține că ar fi o dovadă de curaj și de responsabilitate din partea celor care nu cred în noul coronavirus să refuze tratamentul în cazul unei eventuale îmbolnăviri. Într-o postare pe rețelele de socializare, medicul a arătat că un refuz din partea pacienților este legal și la îndemâna oricui.

„Pacienții au dreptul să refuze tratamentul prescris de medici – spitalele au formulare pentru așa ceva. De pildă, membrii unor secte religioase dau totdeauna în scris că refuză tranfuzia indiferent de riscurile la care se expun (decesul y compris)”, a explicat medicul Florin Chirculescu în postarea de pe contul personal de Facebook.

În opinia sa, așa ar trebui să procedeze și cei care neagă gravitatea infecției cu SARS CoV-2 și care nu cred că boala îi poate afecta.

„Pe cale de consecință, n-ar fi o dovadă de cinste, curaj, responsabilitate, ca cei ce neagă gravitatea infecției SARS-COV-2 să semneze în avans un formular cum că refuză tratamentul conex cu maladia? Dat fiind că e dreptul domniilor-lor să nu creadă în Covid, n-ar fi demn să-și asume și consecințele?”, se întreabă medicul.

Acesta și-a justificat recomandarea arătând că, în cazul unui blocaj al sistemului medical, ar fi mai ușor pentru medici să aleagă între cei care să fie tratați și care nu.

„Nu de alta, dar în caz de blocaj, barem simplificăm modalitatea prin care-i alegem pe cei pe care îi tratăm. Sau te pomenești că atunci necredincioșii vor face recurs la obligațiile corpului medical, la jurământul lui Hipocrat etc.? Deci? Cine-și ia viața în mâini?”, s-a întrebat Florin Chirculescu în postarea sa.

Florin Chirculescu a încheiat cu un Post Scriptum în care a precizat că postarea sa nu urmărește să scuze brambureala din sistem ci doar să le arate celor care se cred invulnerabili în fața bolii că-și pot lua soarta în propriile mâini: „Asta nu scuză brambureala locală, ci doar le reamintește celor bravi că legea le dă dreptul de a-și susține opiniile până la capăt. Recomandăm, totuși, un consimțământ informat înainte de abstenția finală. Sănătate tuturor!”