Agentul neurotoxic ar fi fost produs într-un centru de cercetare militară din sud-vestul Rusiei, scrie The Times.

Potrivit site-ului ziarului londonez, serviciile de informaţii britanice au organizat o reuniune cu aliaţii lor pentru a-i informa că au legat gazul neurotoxic folosit pe 4 martie la Salisbury, în sud-vestul Angliei, de baza militar rusă Şihani.

În această reuniune, serviciile britanice de informaţii au avansat ideea că centrul de cercetare militară din baza rusă a efectuat, de zeci de ani, teste vizând să determine dacă Novocioc poate să fie folosit în asasinate în străinătate, mai scrie scrie The Times..

Fiica fostului agent dublu rus, Iulia, se simte mai bine și a vorbit pentru prima oară de la tentativa de asasinat. Ea spune că se reface după atac, subliniind ”caracterul oarecum derutant” al acestuia.

Otrăvirea lui Serghei Skripal a provocat cea mai gravă criză diplomatică între Rusia şi Occident de după Războiul Rece. 

Într-o reuniune cerută de Moscova, ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a subliniat că ”Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea Skripalilor”.

Moscova ”are interesul adevărului mai mult ca oricine altcineva”, a spus el.

”Ne aflăm în teatrul absurdului”, a declarat Nebenzia, reclamând ”răspunsuri clare la întrebări întemeiate”.

Rusia este acuzată de Regatul Unit, susţinut de mai multe ţări occidentale, că a încercat să-i otrăvească, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, cu un agent neurotoxic, pe fostul spion Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia.

Serghei Skripal, un fost colonel din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), a fost condamnat în 2006 de ”înaltă trădare”, după ce a fost acuzat că a vândut infromaţii britanicilor. El a beneficiat în 2010 de un schimb de spioni organizat între Moscova şi Washington şi s-a instalat în Anglia.